Хапшење Бошковића / - PRINTSCREEN, INSTAGRAM BUDI HUMAN
03/07/2021 u 15:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Црне Горе помиловао Бошковића на основу мишљења Сергеја Секуловића

Оправдано се поставља питање координациjе у раду два важна ресора Владе и функционисања њихове службене кореспонденциjе, када о овако важним правним стварима, наочиглед цjелокупне стручне и лаичке jавности, заузимаjу супротне ставове, наводи се у реаговању савјетника предсједника

Предсjедник Црне Горе донио jе 1. jула 2021. године одлуку, у складу са своjим уставним прерогативима, да се уважи молба за помиловање Томаша Бошковића из Подгорице. То никако не може бити предмет коментара какав jе неосновано исказало Министарство финансиjа и социjалног старања, наводи се у реаговању савјетника предсједника за уставни систем и правна питања Црне Горе Бориса Бастиjанчића.

- Приjе него што се оградило од предметне Одлуке о помиловању предсjедника Црне Горе, министарство jе морало знати да се односни правни акт доноси по строго прописаноj, унаприjед познатоj и досљедно поштованоj правноj процедури, дефинисаноj Законом о помиловању ("Службени лист Црне Горе", бр. 31/12), у коjоj не учествуjе само шеф државе - наводи Бастиjанчић.

Ради обjективног инфомисања jавности, реаговањем желе да укажу на важећу процедуру.

- Одлуке о помиловању искључиво се доносе након прибављеног мишљења (или образложеног предлога) надлежног министарства. Предсjедник Црне Горе пажљиво jе сагледао комплексну чињеничну основу овог случаjа, коjи jе изазвао наглашену пажњу друштвене заjеднице. Приликом доношења коначне одлуке, нарочито jе циjенио и уважио Мишљење (бр. 05-031/21-7009) коjе jе дало Министарство правде, људских и мањиских права 28. jуна ове године да се Томашу Бошковићу дâ помиловање на начин да се ослободи од извршења преосталог диjела изречене казне затвора у траjању од 30 дана. Мишљење коjе jе потисао Сергеj Секуловић, руководилац ресора и актуелни министар унутрашњих послова, Служби предсjедника Црне Горе достављено jе 30. jуна - наводе у реаговању.

Имаjући наведено у виду, истичу да се оправдано поставља питање координациjе у раду два важна ресора Владе и функционисања њихове службене кореспонденциjе, када о овако важним правним стварима, наочиглед цjелокупне стручне и лаичке jавности заузимаjу супротне ставове.

Коментаром на одлуку предсjедника, Министарство финансиjа и социjалног старања се оградило од мишљења коjе jе дало Министарство правде, људских и мањиских права, сумњаjући да jе оно "поступало савjесно, узимаjући у обзир све чињенице и околности случаjа”.

У ствари, реаговање Министарства финансиjа и социjалног старања jе искључиво политичке природе, и нема никакве везе с правним чињеницама, нити води рачуна о социjалним и свим другим аспектима овог случаjа - наводи Бастиjанчић у реаговању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:38