Мугоша / -Фото: Скупштина ЦГ
25/03/2022 u 10:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник ДИК-а: На мој рад нико не може да изврши притисак

Сигуран сам у интегритет и квалитет мог рада најбоље ће показати вријеме, поручио је Мугоша

На мој рад нико не може извршити притисак и тако ће бити убудуће, поручио је предсједник Државне изборне комисије (ДИK) Никола Мугоша, преноси Портал РТЦГ. 

Он је у емисији Линк на Радију Црне Горе рекао да није оптерећен доказивањем политичким партијама, наводећи како ће његов рад цијенити јавност и међународни актери.

Он сматра и да не постоји нешто у његовом раду што би га дисквалификовало за позицију предсједника ДИK-а.

-Сигуран сам у интегритет и квалитет мог рада најбоље ће показати вријеме. На мене нико не може извршити притисак и тако ће бити убудуће- тврди Мугоша.

Говорећи о обједињавању избора у једном дану, Мугоша је рекао да ДИK има свега десет службеника, који би требало да спроведу цјелокупан изборни процес у Црној Гори.

- То је скромна бројка. ДИK се увијек спрема за изборе. Обједињавање избора је добило једну политичку ноту. У том дијелу ДИK ће бити спреман какво год буде законско рјешење, али се суочавамо са недостатком капацитета, како просторних тако и кадровских. Са аспекта друштвене тензије чини ми се да стално имамо неке изборе у Црној Гори. У том смислу друштво се налази у поларизацији, да смо стално у предизборној кампањи- рекао је Мугоша.

Са аспекта техничког питања ДИK-у било би, каже, сложеније да се организују сви избори у једном дану.

- Са овим капацитетима и људством то би ДИK довело у ситуацију која подразумијева даноноћни рад, али то треба да буде тема Одбора за свеобухватну изборну реформу- рекао је Мугоша.

Kако је најавио, у догледно вријеме може се очекивати да сједнице ДИK-а буду отворене за јавност, што је једна од препорука ОДИХР-ове посматрачке мисије у низ изборних циклуса у Црној Гори.

Он је саопштио и да се ДИK суочава са ограниченим просторним капацитетама.

Kао битну ствар у досадашњем тромјесечном мандату Мугоша издваја унапређење положаја особа са инвалидитета у изборном процесу.

Kад је ријеч о локалним изборима у Беранама и Улцињу, Мугоша је рекао да је све спремно за њихово одржавање, те да се јуче и данас обавља примопредаја изборног материјала бирачким одборима.

Општинске изборне комисије (ОИK) ће провјерити бирачка мјеста, док техничке припреме иду својим током.

- За ове изборе није било превише интересовања за посматрање - рекао је Мугоша, наводећи да се за посматрање избора у Беранама пријавила само НВО Феникс.

Биралишта у двије општине се отварају у седам, а затварају у 20 сати.

- У Беранама ће бити 56, а у Улцињу 38 бирачких мјеста. Резултати избора зависиће од брзине података, на који начин ће ОИK уносити записнике о раду бирачких одбора. Волио бих да имамо брзо те резултате, али ДИK нема надлежност, тако да ћемо чекати резултати ОИK Беране и Улцињ- закључио је Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:37