Цановић / Фото: Архива
10/01/2022 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједнику општине Плав засметала свечаност у Бањалуци

Цановић тврди да су у првим редовима на прослави били ратни злочинци

Предсједник општине Плав и функционер Социјалдемократа Нихад Цановић критиковао је свечаност у Бањалуци поводом 30 година постојања Републике Српске. 

Пјесму о Немањићима и српском народу коју су изводили припадници Војске РС окарактерисао је као "задње намјере", а такође тврди да су у првим редовима прославе били ратни злочинци. 

- О карактеру и задњим намјерама војне церемоније у Бања Луци, осим "специјалних пјесама", најбоље говори присуство осуђеног ратног злочинца у првим редовима. Истина и правда нас обавезују да пружимо подршку недјељивој и грађанској Босни и Херцеговини- казао је он.

image
Фото: Твитер

Подсјетимо, Цановић је најмлађи градоначелник у Црној Гори, а на ову функцију је ступио прије двије године. 

Цановић је доспио у жижу јавности када се огласио крајем августа, након изјаве историчара Александра Раковића који је, гостујући на Телевизији Хепи казао да у Плаву постоји српски и муслимански дио. Тада је Раковићу поручио "Даље руке од нашег града".

Да ли у Плаву постоји српски и муслимански дио?

- Не постоји тзв. српски и муслимански дио. Плав је вазда био грађански, довољно широк да у њему живе људи свих религија и нација, упркос Раковићу и њему сличним који би по сваку цијену да га дијеле. Плав је јединствен, саставни дио Црне Горе, тако је сада тако ће и бити, независно од тога шта мисле докони душебрижници којима, у намјери да се боре са сопственом небитношћу, образ не смета да цртају границе тамо гдје никад нијесу ни биле- додао је Цановић тада. 

image
Фото: Твитер

Јако интересантно је поменути да је Цановић предсједник општине у којој влада велики степен етничке дистанце.

Поприлично незапажено је прошло истраживање Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ) у ком је јасно наведено да је најтеже бити припадник српског народа у Плаву.

Наиме, велики степен етничког дистанцирања констатован је у овој општини, нарочито након избора 31. августа, а истраживање је објављено у новембру 2020. године. 

Из Општине Плав никад званично нијесу коментарисали ово истраживање, нити се било ко јавно оглашавао од јавних функционера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:25