Потписници меморандума / Дан
13/04/2022 u 08:58 h
Mili Prelević, Ivona DrobnjakMili Prelević, Ivona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преговори око мањинске владе завршени: Абазовићева влада са 20 ресора, АНБ СНП-у, полиција ГП УРА

Предсједништво СНП-а данас ће се дефинитивно изјаснити о персоналним рјешењима, мада су имена већине министара из ове партије већ позната

Преговори око формирања мањинске владе су завршени, а остало је да се данас, у оквиру унутарпартијских консултација договори још неколико персоналних рјешења, и, како се очекује, већ сјутра иницијатива за сазивање сједнице Скупштине Црне Горе креће према парламенту, саопштено је „Дану“ од више учесника преговора.

Тренутно у једном рјешењу мањинске владе, поред премијера Дритана Абазовића, сасвим је сигурно да ће потпредсједници бити лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић и предсједник Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић. Јоковић ће у првој варијанти бити и министар пољопривреде, док ће лидер Бошњака бити на челу Министарства за капиталне инвестиције.

Александар Дамјановић, некадашњи посланик СНП-а, као нестраначка личност и избор свих партија је министар финансија, док је Ранко Кривокапић (СДП) министар вањских послова. Министар одбране ће бити Рашко Коњевић (СДП).

Јована Маровић (ГП УРА) ће бити на челу Министарства европских послова, а Горан Ђуровић (ГП УРА) је министар економског развоја и туризма. Филип Аџић (ГП УРА) ће бити на челу Министарства унутрашњих послова. У овој варијанти Василије Лалошевић (СНП) ће бити министар спорта и младих, Миомир Војиновић (СНП) министар просвјете, а Марко Ковач (СНП) министар правде. Драгослав Дадо Шћекић (СНП) у овој варијанти би био министар здравља. Ервин Ибрахимовић је министар капиталних инвестиција. За сада Адмир Адровић или Фатмир Ђека ће бити на челу Министарства рада и социјалног старања. Мањинама припада и Министарство јавне управе као и Министарство за људска и мањинска права. Министарство културе ће покривати нестраначки кандидат. Мањине треба да направе још неколико консултација око персоналних рјешења.

Није ријешено и питање Зорана Миљанића из ЦИВИС-а који је до скоро словио за кандидата за министра одбране. До промјена може доћи и код Социјалистичке народне партије. Након данашње сједнице Предсједништва партије знаће се да ли ће Јоковић бити министар пољопривреде или спорта и младих. Уколико би преузео спорт и младе, Василије Лалошевић би био директор директората у том министарству. Тада би и Драгослав Шћекић преузео министарство пољопривреде а за министра здравља из СНП-а кандидати су др Зоран Терзић, др Маринко Пауновић, а обављен је разговор и са др Вуком Кадићем. Постоји и варијанта да Абазовићева влада има 20 министарстава и то је врло вјероватно рјешење. На „ријешених“ 18 била би додата још два. Једно је Министарство туризма које је сада дио Министарства економског развоја. Министар би највјероватније био Генци Ниманбегу. Друго би било Министарство без портфеља на чијем би челу био Адријан Вуксановић, предсједник ванпарламентарне Хрватске грађанске иницијативе. Скоро да је сигурно да ће Зоран Брђанин остати на мјесту директора полиције или шеф АНБ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:47