са састанка / - са састанка
18/01/2022 u 12:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијер Азербеjџана Бечићу: Бићемо прва земља коjа ће вам честитати на чланству у Европскоj униjи

Бечић борави у дводневноj званичноj посjети Р. Азербеjџан, на позив предсjеднице Скупштине Сахибе Гафарове

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се са премиjером Азербеjџана Алиjем Асадовим, након чега jе услиjедио састанак са министром вањских послова Џеjхуном Баjрамовим.

Изразивши задовољство поводом прве званичне посjете Азербеjџану предсjедник Скупштине jе казао да jе увjерен да ће добри билатерални односи двиjе земље у будућности, броjним инициjативама, бити додатно унаприjеђени и оснажени.

У том смислу он jе нагласио да се, имаjући у виду интересе Црне Горе у међународним односима у цjелини, успостављање ближе сарадње са Републиком Азербеjџан може третирати као jедан од важних аспеката црногорске вањске политике.

Нагласивши да jе економска сарадња високо на агенди билатералних приоритета, предсjедник jе указао и потребу интензивирања партнерства  у области туризма, а посебно у контексту повећања туристичке посjећености између двиjе земље, уз увjерење да ће авио линиjа на релациjи Баку-Тиват несумњиво доприниjети том циљу.

 - Повећањем туристичке посjећености, уколико би помента авио линиjа била костантна, а не само током љетње туристиче сезоне, сигурно бисмо доприниjели томе да се држављани наше двиjе земље учесталиjе посjећуjу, чиме бисмо учврстили приjатељске везе међу грађанима - казао jе Бечић.

Потреби да идемо наприjед и динамизирамо наше односе можемо доприниjети и олакшањем визног режима, чиме бисмо такође доприниjели снажењу сарадње у области туризма и повећању туристичког промета, оциjенио jе Бечић.

Он jе премиjеру Азербеjџана пренио очекивање да ће сарадња у области визне либерализациjе бити олакшана, ако се свим црногорским држављанима дозволи улазак у Азербеjџан без визе, док jе то тренутно случаj само за држављане са дипломатским и службеним пасошима.

Наводећи да jе препознатљив одговоран приступ коjи Азербеjџан показуjе у контексту здравствене кризе на међународном нивоу Бечић jе захвалио на значаjним донациjама коjе jе Азербеjџан обезбиjедио црногорском здравственом систему у условима кризе, те изразио саучешће због жртава короне у тоj земљи.

Предсjедник Бечић jе пренио заинтерсованост МВП-а за организовање ИИ билатералних и конзуларних консултациjа у наредном периоду, коjом приликом бисмо размотрили сва питања од обостраног интереса за наше ресоре.

Он jе казао да нам jе и економска сарадња веома битна, што jе и потврђено одржавањем ИИ Мjешовите комисиjе за економску сарадњу и Пословног форума између привредника двиjе земље у Бакуу, краjем jуна 2019. У циљу даљег jачања економске сарадње, Бечић jе указао на значаj одржавања ИИИ сjеднице Мjешовите комисиjе за економску сарадњу, уз задовољство што смо ћемо, по принципу реципроцитета, овог пута бити ми домаћини.

Премиjер Асадов jе истакао да jе посjета предсjедника Бечића изузетно важна за њихову земљу, те да сматра да се приjатељски односи Азербеjџана и Црне Горе успjешно развиjаjу у различитим областима, а да ће ова посjета дати подстицаj проширењу билатералне сарадње. Он jе истакао да Црноj Гори жели сву срећу на путу да постане прва чланица Европске униjе.

 - Не можемо да утичемо на одлуке ЕУ, али Азербеjџан ће бити прва држава коjа ће вам честитати на чланству у ЕУ -  истакао jе Асадов.

Министар вањских послова Џеjхун Баjрамов jе истакао да Црну Гору сматраjу изузетно приjатељском државом.

 - Тачниjе, као земљу са коjом имамо ниво односа као са стратешким партнерима. Пратимо диjалог коjи водите са Европском униjом и радуjемо се вашем успjеху, као наших приjатеља - истакао jе министар Баjрамов.

Бечић борави у дводневноj званичноj посjети Р. Азербеjџан, на позив предсjеднице Скупштине Сахибе Гафарове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:01