/ - MIHALJ KERTES (FOTO: WIKIPEDIA/ STEVAN KRAGUJEVIć)
29/12/2022 u 21:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Mihalj Kertes

Tokom transformacije Komunističke partije u Socijalističku partiju Srbije postao je pobornik politike Slobodana Miloševića

Bivši direktor Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije i jedan od bliskih saradnika Slobodana Miloševića Mihalj Kertes preminuo je u 75. godini, potvrđeno je za portal Nova.rs.

Mihalj Kertes je rođen 29. avgusta 1947. u Bačkoj Palanci, a za direktora Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije izabran je 1993. godine i na toj poziciji je ostao do oktobra 2000.

U političku strukturu SO Bačka Palanka ušao je 1981, a 1986. bio je sekretar opštinskog komiteta Saveza komunista.

Kertesov uspon u visoku politiku je počeo tokom Antibirokratske revolucije, podržavajući Miloševićevu politiku – započeo proteste u Bačkoj Palanci i vodio protestante do Novog Sada.

Izabran je za poslanika u Skupštini Srbije na izborima 1990. godine i to u Grockoj, u kojoj nikad nije živio. Ubrzo je postavljen na čelo službe Državne bezbjednosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i za pomoćnika saveznog ministra inostranih poslova.

Nakon 5. oktobra, Kertes je osuđivan, optuživan ili je bio svjedok u nekoliko suđenja.

Od osnivanja je bio član Socijalističke partije Srbije, a početkom decembra 2015. mediji su objavili da je postao član Srpske napredne stranke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:14