/ - Фото: Кабинет предсједника
16/11/2021 u 15:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прескер: Црна Гора има капацитет да сама рјешава политичке проблеме

Он је потврдио оцјену о позитивном односу европских институција према политици проширења, наводећи да ја та политика јака, као и њена фокусираност на Западни Балкан

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је у посјету амбасадора Републике Словеније у Црној Гори Грегора Прескера, и захвалио му на иницијативи за сусрет и одржавање континуитета честих формалних и неформалних сусрета између Црне Горе и Словеније на високом и највишем нивоу, што је увијек добра прилика за размјену мишљења о питањима од заједничког интереса - а то је најчешће питање европске перспективе Западног Балкана, саопштено је из Ђукановићевог кабинета.

- У том контексту је био и сусрет са предсједником Пахором на маргинама Париског мировног форума и недавно одржани Самит на Брду код Крања, који је потврдио да је тема проширења и чланства ЗБ у ЕУ жива, упркос застојима у том процесу - казао је предсједник.

Он је казао да је таква позиција инспирација за Црну Гору да појача напоре у правцу оживљавања динамике европског процеса на унутрашњем плану, еманципације и повратка наших друштава у европску породицу, што би требало да буде приоритет сваке владе.

Амбасадор Прескер је уз захвалност за пријем, указао на веома активан однос Словеније током предсједавања ЕУ у односу на интеграцију ЗБ, што је потврђено и кроз честе сусрете са предсједником, јер је важно да директно чују шта се дешава у Црној Гори и региону.

Он је потврдио оцјену о позитивном односу европских институција према политици проширења, наводећи да ја та политика јака, као и њена фокусираност на Западни Балкан.

На тој линији подсјетио је да процес проширења доприноси приближавању региона стандардима Европе и да је важно да Црна Гора поврати политичку стабилност, што би био јасан сигнал за ЕУ да Црна Гора има капацитет да сама рјешава политичке проблеме и тако остварује јасну перспективу за даљи пут ка ЕУ.

Амбасадор Прескер је позвао предсједника Ђукановића на сусрет са амбасадорима земаља ЕУ наредног мјесеца, што је са задовољством прихваћено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:08