Фото: принтсцреен (РТЦГ)
16/06/2021 u 21:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прескер: Јаки сигнали из ЕУ да треба наставити са проширењем

Он истиче да структуре владајуће коалиције које су прозападне и проевропске треба да остваре дијалог са опозицијом

Имамо врло јаке сигнале из саме Европске уније из институција ЕУ да треба наставити са политиком проширења, казао је амбасадор Словеније у Црној Гори Грегор Прескер. Он истиче да структуре владајуће коалиције које су прозападне и проевропске треба да остваре дијалог са опозицијом.

За 15 дана Словенија ће преузети предсједавање у Савету Европске уније од Португала. Прескер је гостујући у емисији Фокус на Телевизији Црне Горе казао да је токо састанка министара вањских послова ЕУ 10. маја дат значај политици проширења и томе да би требало убрзати процес.

Словенија ће каже, помоћи на том путу.

-Словенија је земља која има коријене у овом региону. Још увијек су неке чланице ЕУ уздржане, али на нама и вама је да убиједио оне који су скептични да тај процес треба да се убрза. Јаки сигнали треба да се дају из земаља региона Црне Горе, Србије, Сјеверне Македоније, али и землаја које су кандидати Албаније, Босне и Херцеговине и Косова-казао је Прескер.

Сада је, каже, тренутак, док Словенија предсједава.

-Имамо јаке сигнале са свих страна, сада смо на том таласу, сада је тренутак, ми предсједавамо, знамо ситуацију у региону, можемо да заступамо ваше интрересе ако покажете конкретно да сте нешто направили на том путу и да убиједимо уздражане чланице то је у нашем програму- казао је Прескер.

Он истиче да структуре владајуће коалиције које су прозападне и проевропске треба да остваре дијалог са опозицијом.

-Кључна питања о именовању људи у правосуђу треба усвојити са двотрећинском или тропетинском већином, без опозиције се то не може постићи. Мислим да би владајућа већина требала и пред својим бирачким тијелом да се оправда зашто је добро да се створи компромис са опозицијом, да се крене у усвајање одређених законских рјешења- казао је Прескер.

Консензис је, истиче, јако важан и додаје да треба нешто конкретно урадити.

-Мислим да би, након посјете премијера Здравка Кривокапића Бриселу, мислим да је он видио да је тренутак прави и да треба подстаћи дијалог са опозицијомм и да би ми имали више материјалам и то промивисали код других чланица ЕУ- закључио је Прескер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:15