Сузана Прибиловић / - ДПС
17/11/2021 u 11:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прибиловић: АСК само потврдио бескрупулозност министарке Ињац

Разриjешене предсjедница и чланице Комисиjе за жалбе, тих пет жена, коjе су имале храбрости да поступаjу у складу са законом, због своjе одлуке су разриjешене незаконитом одлуком Владе и тако остале без посла, истиче посланица ДПС-а

Jуче се црногорска jавност упознала са чињеницом да jе Агенциjа за спречавање корупциjе у поступку тзв. "афера кадети", између осталог, утврдила угрожавање jавног интереса од стране Министарства одбране, односно, министарке Оливере Ињац коjе упућуjе на постоjање корупциjе, Сузана Прибиловић, посланица ДПС-а у Скупштини Црне Горе.

- Одлуком Агенциjе се потврђуjе да у том поступку, изузев кандидата Марка Митровића, друга два кандидата чак ниjесу ни приложила сва огласом тражена документа, што значи да се њихове приjаве ниjесу ни могле разматрати, jер jе у самом огласу било наведено да се непотпуна и неблаговремена документациjа неће разматрати. И поред тога, министарка Ињац их jе изабрала као наjбоље кандидате, што jе због овакве незаконите одлуке министарке имало за посљедицу да су управо та два кандидата, а не кандидат Марко Митровић, започела школовање на Ваздухопловноj академиjи у Атини - каже Прибиловић.

Истиче да су разриjешене предсjедница и чланице Комисиjе за жалбе, тих пет жена, коjе су у овим смутним и прљавим временима имале храбрости да поступаjу у складу са законом, због своjе одлуке, коjа ниjе одговарала наумима и потребама министараке Ињац, разриjешене незаконитом одлуком Владе и тако остале без послаБескрупулозност министарке Ињац у намjери да овакву своjу незакониту одлуку одржи на снази и њено умишљано поступање, се не завршава ту.

- Када се у овом истом поступку, Комисиjа за жалбе “осмjелила” да, као надлежни другостепени орган, поништи конкретну незакониту одлуку министарке Ињац, министарка jе посредством Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, подниjела Влади предлог за разрешење Комисиjе за жалбе и Влада jе по хитном поступку, у нерадни дан/суботу, разриjешила Комисиjу. Притом предсjедници и чланицама Комисиjе за жалбе ниjе дата могућност да се чуjе њихов глас, нити да пруже аргументе у своjу одбрану.

Али власт jе власт и моћ jе моћ - наводи се у саопштењу Прибиловоићеве.

Наводи да је поводом незаконитог разрјешења Комисиjе за жалбе министарка Ињац покушала, да се своjим jавним обраћањима, додуше немушто, сакриjе иза неистинитих тврдњи да jоj jе од стране Комисиjе био остављен рок од само два дана да достави тражену документациjу, притом прикриваjући да jе претходно имала и остављени рок од 15 дана у коjем jе била дужна да то учини.

- С обзиром да jе jедино и искључиво Управни суд Црне Горе био надлежан да циjени законитост поступања Комисиjе за жалбе у конкретном предмету, а не никако министарка Ињац и Влада, сада jе свима jасно зашто министарка Ињац ниjе хтjела, нити имала намjеру да достави Комисиjи за жалбу тражену документациjу, као и зашто jе управо у суботу, у нерадни дан, по хитном поступку, Влада морала незаконито разриjешити Комисиjу за жалбу.

Треба истаћи да jе разриjешену Комисиjу за жалбе формирала претходна Влада Црне Горе и чинило jе пет дипломираних правница са положеним правосудним испитом, завидним радним искуством и неспорним знањем. Да jе то тако потврђуjе и чињеница да jе управо ова садашња влада, приjе разрешења, као позитиван усвоjила њихов Извjештаj о раду. Међутим, замjерило се Комисиjи што jе у овом предмету поступила по рjешењу Управног суда, У.бр.4004/21, на што jе закон обавезивао - наводи се у саопштењу.

Разриjешене предсjедница и чланице Комисиjе за жалбе, тих пет жена, коjе су у овим смутним и прљавим временима имале храбрости да поступаjу у складу са законом, су због своjе одлуке, коjа ниjе одговарала наумима и потребама министараке Ињац, разриjешене незаконитом одлуком Владе и тако остале без посла. Оне се ниjесу оглашавале у jавности, jер ће правду потразити на суду! Као професионалке вjеруjу у институциjе система.

- Поставља се питање, шта се, ако ништа друго, десило са министаркином женском солидарношћу. У коначном због оваквог поступања министарке Ињац и незаконите одлуке Владе о разрјешењу комплетне Комисиjе за жалбе, посљедице ће трпjети државни и локални службеници и намjестеници, као и кандидати коjи се приjављуjу на огласе за упражњена радна мjеста на државном и локалном нивоу, jер су онемогућени да искористе своjе Уставом и законом загарантовано право на жалбу зарад заштите своjих права.

Симптоматично jе да се ово дешава управо у времену када су мистарства дониjела нове Правилнике о унутрашњоj организациjи и систематизациjи радних мjеста, када jе евидентно да су у току поступци распоређивања службеника и намjештеника на радна мjеста, коjом приликом су у великом броjу распореда деградирани кадрови коjи су по оцjени министара политички неподобни, као и у времену када се на оглашена мjеста мораjу и требаjу запослити политички и родбински подобни кадрови.

Случаjност или намjера, на грађанима jе да проциjене - истиче Прибиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

30. april 2024 20:23