/ SUZANA PRIBILOVIĆ
10/10/2022 u 10:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pribilović: MUP i DIK da se oglase o očiglednim "političkim migracijama"

Kako ističe, pokušalo se u javnosti predstaviti da iza njega stoji DPS, međutim, činjenice i dokazi govore suprotno

Poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore Suzana Pribilović ističe da u susret predstojećim lokalnim izborima svjedočimo pojavi novog fenomena u Crnoj Gori, koji nazvaju "demografski inženjering", "politička migracija". Kako ističe, pokušalo se u javnosti predstaviti da iza njega stoji DPS, međutim, činjenice i dokazi govore suprotno.

Kako je navela u saopštenju, Ulcinjanin Artan Cobi, predsjednik Opštinskog odbora Albanske alternative u Ulcinju i Sekretar za društvene djelatnosti, sport i mlade u toj opštini nalazi se na izbornoj listi URA i njenih koalicionih partnera u Baru.

Takođe, Admir Biorac koji je inače prije nekih 20 dana određen za vršioca dužnosti direktora Vodovod i kanalizacija u opštini Tuzi i ujedno član Albanske alternative u toj opštini, nalazi se kao odbornički kandidat na izbornoj listi opet URA-e i njenih koalicionih partnera u Podgorici.

"Na izbornim listama u opštini Šavnik nalaze se lica za koja proizilazi da su već iskoristila svoje biračko pravo na lokalnim izborima u drugim opštinama. Tako se na izbornoj listi Demokrate-Ujedinjena-Evropa sad nalaze lica koja su se nedavno prijavila u Šavnik i to nosilac liste Novica Krsmanović, zatim Ognjen Žugić, Mirjana Kandić i Milja Rajković. Ista situacija, u Šavniku, je i sa izbornom listom DF-SNP na kojima počev od nosioca liste Gavrila Cerovića, zatim kandidata za odbornike Milene Ašanin, Velimira Aleksića, Jasmine Perović, Ivane Mikić, Milana Glomazića i Darka Karadžića postoje informacije da nijesu imali glasačko pravo na posljednjim lokalnim izborima u tom gradu, što znači da su ga u međuvremenu ostvarili u drugim opštinama", navodi Pribilović.

Dodaje da je lako zaključiti ko stoji iza "demografskog inženjeringa" u ovom izbornom procesu.

"Pokušavaju, kao mnogo puta do sada da svoja nepočinstva pripišu DPS-u, ali činjenice i dokazi i ovog puta otkrivaju njihove političke manipulacije. No bez obzira na navedeno, zabrinjava činjenica da se, vezano za ovakva činjenja i zloupotrebe političkih partija i njihovih čelnika do sada nijesu oglasile nadležne opštinske i Državna izborna komisija. Posebno zabrinjava činjenica da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon što je istekao rok za podnošenje izbornih lista i nakon što je omogućilo naprijed navedenim licima da promijene prebivalište čime su stekla pravo da se nađu na određenim izbornim listama, donijelo odluku da privremeno suspenduje pravo na promjenu prebivališta drugim građanima Crne Gore. Pozivamo Državnu izbornu komisiju da se javno oglasi i iznese svoj stav povodom naprijed navedenih pojava i eventualne zloupotrebe prava. Posebno pozivamo MUP, koje je prethodnih dana 'pokazalo posebno interesovanje povodom pitanja predizbornih selidbi', da javno objavi podatke kada su gore navedeni nosioci izbornih lista, kao i kandidati za odbornike promijenili svoja prebivališta i kada su zadnji put ostvarili biračko pravo na lokalnim izborima i u kojim opštinama", naglašava Pribilović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:40