Сузана Прибиловић / - мју
08/03/2022 u 20:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прибиловић: На изборној листи да буде најмање 30 одсто жена

Прибиловић је казала да је реалност да у Црној Гори, према званичним подацима, има више жена него мушкараца

Општинска изборна комисија (ОИК) Беране треба да стане у заштиту уставних права жена и да обезбиједи поштовање закона којим је предвиђено да на изборној листи буде заступљено најмање 30 одсто жена, саопштила је посланица Демократске партије социјалиста (ДПС) Сузана Прибиловић.

Прибиловић је казала да је реалност да у Црној Гори, према званичним подацима, има више жена него мушкараца.

Она је навела и да је реалност да Закон о избору одборника и посланика обавезује политичке партије да на изборној листи, у циљу остваривања принципа родне равноправности, морају имати најмање 30 одсто жена.

 - Просто је невјероватно да управо данас, на празник свих жена, сазнајемо да у Црној Гори, тачније у Беранама постоје политичке партије које су јавно показале да нијесу у могућности и не желе да испоштују и уваже жене -  сматра Прибиловић.

Она је казала да жене треба уважити и испоштовати, не у даровима или било којој другој врсти пажње, “него на начин што ће им дати оно што им припада, оно што им закон гарантује”.

Прибиловић је рекла да би вољела на данашњи дан, дан свих жена, да види ту жену која ће дозволити себи да на изборима у Беранама да глас политичкој партији која не уважава и не поштује жену и права жена.

 - Разумијем да те политичке партије никада нијесу и неће достићи демократске капацитете ДПС-а, који је у истим тим Беранама на својој изборној листи уважио сва права жена и уз то једној изузетној жени омогућио да буде на челу те листе - рекла је Прибиловић.

Она је навела да не очекује да ће те политичке партије самоиницијативно повући своје изборне листе.

 - Јер су самим чином подношења таквих изборних листа, већ показале и доказале свој однос према женама, односно да су им жене и њихова права небитна - додала је Прибиловић.

Она очекује да надлежни државни органи, првенствено ОИК Беране и Државна изборна комисија, у случају тих политичких партија и њихових изборних листа, стану у заштиту уставних права жена.

 - И да у складу са својим надлежностима и овлашћењима обезбиједе досљедно поштовање закона и Устава у циљу остваривања принципа родне равноправности - казала је Прибиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:03