/ - Сузана Прибиловић, посланица ДПС-а /(Фот ДПС)
20/02/2022 u 18:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прибиловић: Покушај политичке контроле тужилаштва, забрињава међународне партнере

Парламентарна већина, је тенденциозно занемарила ове препоруке, како би остварила потпуну политичку контролу над овим органом, наводи она

Изјава портпаролке Европске комисије Ане Писонеро, да Црна Гора није у потпуности испоштовала све препоруке Венецијанске комисије како би се избјегла политизација Тужилачког савјета, требало би да забрине све политичке субјекте. То сматра Сузана Прибиловић, посланица ДПС-а у Скупштини Црне Горе.

-Парламентарна већина, је тенденциозно занемарила ове препоруке, како би остварила потпуну политичку контролу над овим органом, што је недопустиво и као што смо видјели представља црвено свијетло за наше међународне партнере, сугеришући да је озбиљно угрожена независност тужилаштва-наводи Прибиловић.

Додаје:"Када узмемо у обзир да је Закон о тужилашту прошле године усвојен противуставно и на силу, без дијалога са опозицијом, да је предсједник државе, због неусаглашености са Уставом вратио овај акт на поновно одлучивање, а да је парламентарна већина, игнорисала сва упозорења и поново изгласала споран закон, не чуди да смо дошли у ситуацију да нам европски партнери спочитавају политизовани Тужилачки савјет".

-Из свих ових потеза јасно је да поједини политички и параполитички субјекти имају амбиције да повлаче конце у тужилачкој власти, да се баве кадрирањем у тужилаштву и политички подешавају његов састав. Покушај преузимања контроле над тужилаштвом, од стране појединих странака и интересних група, забрињава наше међународне партнере, али прије свега то би требало да буде аларм за све оне политичке факторе који препознају чланство Црне Горе у Европској унији, као стратешки циљ наше државе-наводи она.

Поручује:"Годину и по дана, смо бесповратно изгубили. Свако ново успоравање или блокада процеса били би погубни по ову државу и интересе свих оних грађана, који европске интеграције снажно подржавају, препознајући у њима шансу и перспективу за бољи живот и квалитетнији животни стандард".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:04