Застава Црне Горе / - Н.Н,
03/06/2021 u 10:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прије 15 година Црна Гора је прогласила независност

Усвајањем Одлуке о проглашењу независности и Декларације је и формално верификована воља грађана, исказана 21. маја, да Црна Гора обнови државну самосталност

На данашњи дан 2006. године званично је проглашена независност Црне Горе, а за Одлуку о проглашењу независности и Декларацију, у Скупштини Црне Горе, гласала су 42 посланика.

Тиме је и формално верификована воља грађана, исказана 21. маја, да Црна Гора обнови државну самосталност.

Одлуком коју је потписао предсједник Скупштине Ранко Кривокапић, Црна Гора је дефинисана као независна држава са пуним међународно-правним субјективитетом у њеним постојећим границама.

На свечаној сједници парламента, у присуству тадашњих предсједника државе и Владе Филипа Вујановића и Мила Ђукановића, те чланова Владе, дотадашњег предсједника Србије и Црне Горе Светозара Маровића, највиших представника судске власти, као и предсједника Републичке референдумске комисије Франтишека Липке који је поднио извјештај о резултатима референдумског гласања, те изасланика Европског парламента Јелка Кацина, посланици су усвојили и Декларацију независне Републике Црне Горе.

За Одлуку о проглашењу независности и Декларацију гласала су 42 посланика ДПС-а, СДП-а, Либералне партије, Грађанске партије, Демократске уније Албанаца и Демократског савеза у Црној Гори.

Чину проглашења независности нијесу присуствовали представници СНП-а, Српске народне странке, Народне странке и Демократске српске странке, као ни посланици Либералног савеза који је већ био "замрзнуо" политичко ђеловање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:25