Премијер, Здравко Кривокапић / VLADA CRNE GORE - B.ČUPIć/GOV.ME
19/06/2021 u 19:53 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прочитајте кога је све премијер Здравко Кривокапић смијенио у свом кабинету

Очигледно је да у кабинету црногорског премијера постоје бројна неслагања која он рјешава доносећи рјешења о разрјешењу

Информација да је премијер Здравко Кривокапић разријешио Гордану Радовић са функције савјетнице за економска питања, која је на овој функцији од краја јануара, само је употпунила колекцију вијести о турбуленцијама у наближем премијеровом окружењу.

Од избора 30. августа прошле године Кривокапић је смијенио скоро све најближе сараднике са којима је током кампање сарађивао.

Почело је са Жељком Савовићем, који је убрзо након ступања на функцију премијеровог савјетника за унутрашњу политику поднио оставку. Савовић никада није саопштио шта је узрок његове оставке саопштивши само да је премијера у писаној форми обавијестио о својој одлуци. У кулоарима се увелико причало да га Кривокапић практично натзјерао да да оставку иако се ради о једном од наближих сарадника којем је и прије формирања владе био намијенио мјесто савјетника.

Након Савовића кабинет премијера је напустио и Срећко Црногорац који је био на дужности савјетника мандатара за састав нове владе Црне Горе.

- Напуштам функцију савјетника, у вјери да ће народ у предстојећем периоду добити своје задовољење за трећину вијека испуњених пропадањем, муком и владавином најгорих, да ће црква бити заштићена како јој по цивилизацијским нормама савременог свијета напокон и доликује, а држава усправљена на ноге, модернизована и оснажена - написао је Црногорац тада на Фејсбуку.

Након Црногорца владу је напустила и Андријана Ђордан, шефица Службе за односе са јавношћу Владе Црне Горе, коју је Кривокапић довео из Београда, као лични избор и најближа сарадница. У јавности се одавно говорило о њеном одласку, а на крају и то да је отишла сама јер је било јасно да Кривокапић жели да је смијени.

Након свађе у Београдској патријаршији Кривокапић је смијенио и генералног секретара Владе Божа Милоњића. У јавности се даним говорило о жустрој расправи и оптужбама милоњића на рачун премијера, а све је кулминирало на начин што је Милоњић отишао на одмор, а онда га је сачекало рјешење о разрјешењу.

- Бити разријешен од неморалних значи бити моралан, бити удаљен од оних којима ријеч не значи ништа значи бити ближи онима који држе до образа и ријечи, бити кажњен од оних који су заборавили на свој народ и његову вољу значи припадати свом народу, грађанској Црној Гори и својој цркви - каже Милоњић

А онда је на ред дошао министар правде Владимир Лепосавић, који је износећи став о геноциду у Сребреници, након првих тапшања по рамену, и порука подршке, дошао у премијерову немилост. Кривокапић је парламенту послао на изгласавање иницијативу за смјену министра изазвајући буру незадовољства у Демократском фронту, политичком савезу на челу чије листе је био на изборима 30. августа.

Лепосавић је смијењен гласовима опозиције и малог дијела владајуће већине у Скупштини Црне Горе.

Очигледно је да у кабинету црногорског премијера постоје бројна неслагања која он рјешава доносећи рјешења о разрјешењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 04:46