фото: Парламент / - фото: Парламент
30/12/2021 u 10:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прочитајте шта су све посланици усвојили на јучерашњој сједници

Донијет је 41 закон, 14 одлука, три закључка, једна стратегија и седам ратификација

Посланици су јуче одржали сједницу која је трајала више од шест сати, а на њој су усвојени неки од најважнијих закона и аката. Донијет је 41 закон, 14 одлука, три закључка, једна стратегија и седам ратификација.

Комплетиран је Тужилачки савјет., усвојени су Закони о буџету за наредну годину и о измјенама и допунама Закона о раду. 

 - Најважније за све грађане је да ће минимална зарада износити 450 еура, а и све друге зараде ће порасти - навели су из парламента.

Јуче је усвојен и Закон о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троје или више дјеце, па ће оне од 1. априла имати право на обештећење.

Посланици су усвојили Закон  о измјенама и допуни Закона о социјалној и дјечјој заштити, па ће од 1. октобра 2022. године, биће обезбјеђени дјечији додаци за сву дјецу до 18 година.

Усвојен је и Закон о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању, па ће минимална пензија износити 200 еура, а оне ће се усклађивати четири пута годишње. Старачке накнаде порашће са 100 на 140 еура.

Посланици су прогласили и два државна празника, па ће се 13. новембра прослављати Дан Његошевог рођења, док ће Дан Еколошке државе бити 20. септембар.

Усвојен је и закон о остваривању права на финансијску подршку лицима која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије. Бивши запослени у сектору рударске и металске индустрије имаће право на исплату отпремнина у износу од по 12.000 еура.

Посланици су донијели Закон о  измјени Закона о зарадама запослених у јавном сектору којим ће се унаприједити статус универзитетских професора и љекара.

Пооштрене су казне за учиниоце кривичних дјела против полних слобода учињених према малољетницима, учиниоце кривичних дјела учињених према новинарима, односно лицима која врше послове од јавног значаја, као и љекарима при пружању љекарске помоћи.

На сједници је донијет и Закон о медицински потпомогнутој оплодњи, па од сада,  свим женама, независно од њиховог брачног статуса, омогућено је четири ембриотрансфера и четири хомологне МПО до 45. године и двије хетерологне МПО до 50. године старости, о трошку Фонда за здравствено осигурање.

Донијет је Закон о допуни Закона о заштити и спашавању и Закон о допуни Закона о извршењу казни затвора, новчане казне и мјера безбједности.

Од сада, припадници Службе заштите, службеници обезбјеђења и други запослени у УИКС-у, којима на лични захтјев и уз сагласност командира престане радни однос, имају право на пензију, ако наврше најмање 53 године живота и 30 година стажа осигурања, од којих најмање 15 година ефективно проведених на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

Усвојен је и Закон о измјенама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, па од сада осигураник стиче право на старосну пензију кад наврши 30 година стажа осигурања, од чега најмање 20 година ефективно проведених на радним мјестима у сектору металопрерађивачке и рударске индустрије на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:30