Sa druge sjednice vladine komisije za unapređenje odnosa sa Italijom / - SASAMATIC
23/04/2024 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Proširen sastav Komisije predstavnicima privredne i akademske zajednice

Svrha postojanja Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije je strateški manevar u kome širimo platformu za ulazak u EU, kazao je potpredsjednikom Vlade i predsjednik Komisije Srđan Pavićević tokom posjete Vladine delegacije Italiji.

Svrha postojanja Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije je strateški manevar u kome širimo platformu za ulazak u EU, kazao je potpredsjednikom Vlade i predsjednik Komisije Srđan Pavićević tokom posjete Vladine delegacije Italiji.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Pavićević je podnio Komisiji detaljan izvještaj o rezultatima posjete koja je realizovana krajem marta, naglašavajući da se shodno broju identifikovanih oblasti za saradnju, Komisija mora ekipirati za multisektorski pristup koji treba da uključuje i predstavnike privrednog i vanprivrednog sektora.

Kako su naveli, Komisija je na današnjoj sjednici zvaničnom odlukom Vlade proširena sa joj dva člana. Komisiji su se pridružili Dragutin Mitrović u ime Unije poslodavaca Crne Gore, predstavnik kompanije Terna Montenegro i nosilac počasnog priznanja talije u oblasti privredne saradnje, kao i Ena Grbović, predstavnica akademske zajednice i profesorica na fakultetu Političkih nauka na UCG.

Komisija je konstatovala da potencijalni opseg saradnje sa Italijom koja je po riječima Mitrovća ‘’unija izvrsnosti’’ u kojoj je, kako ističu, svaka regija lider u nekoj od privrednih ili vanprivrednih djelatnosti, podrazumijeva ovakav multidisciplinarni i multisektorski pristup koji do sada nije bio praksa.

- Do sada smo bili dominantno oslonjeni na hrvatsku pomoć i usluge koje su bile i kvalitetne i dobronamjerne. Međutim, poučeni iskustvima drugih zemalja koje su na tom putu imale bar po jednog iskusnog i uticajnog mentora iz garniture osnivača EU, nama će Italija kao dobronamjerni komšija i prijatelj, enormno brzo obogatiti mapu puta novim i višim standardima koji će se vidjeti u pristupu rešavanju problema - kazao je Pavićević. 

On je izložio planove i naredne korake u saradnji koji podrazumijevaju uzvratnu posjetu Tajanija, ministra inostaranih poslova Vladi Crne Gore kao i našu posjetu regiji Pulja.

U saopštenju se navodi da kako bi svaki naredni korak u uspostavljanju saradnje bio ciljano osmišljen, što konkretniji i plodotvorniji, članovi Komisije su zaduženi da svako iz svog opsega odgovornosti i strateških prioriteta, kandiduju ideje i projekte kojima bi bila uspostavljena konkretna saradnja.

- Tako se moglo čuti da je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija zainteresovano za saradnju u oblasti naučno-istraživačkih aktivnosti i projekata za ‘’plavi rast’’ kroz tzv. italijanske centre izvrsnosti, i posebno za saradnju sa Puljom u oblasti primjene strategije pametne specijalizacije. Ministarstvo finansija je već kandidovalo projekat podizanja kapaciteta finansijske policije i carinske kontrole, dok je ministarsvo Evropkih poslova kandidovalo temu podizanja kapaciteta u pogledu korišćenja evropskih fondova - istakli su u Vladinom saopštenju. 

Ističu daje Grbović, u ime akademske zajednice, nagovijestila moguću saradnju u naučno-istraživačkoj oblasti, s posebnim akcentom na socijalne teme.

Takođe, Mitrović je u ime Unije poslodavaca istakao značajne prednosti u saradnji sa regijom Pulja koje se tiču regionalnih i prekograničnih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, ekologije i turizma, s obzirom na namjenske fondove Evropske unije koje je do sada uspješno korstila Albanija na bazi partnerstva sa regijom Pulja.

Mitrović je, kako su kazali, takođe podsjetio da bi bilo potrebno da naše Ministarstvo vanjskih poslova finalizira procedure izdavanja/odobravanja radnih dozvola (matrikula) za naše pomorce, što je obostrani interes.

- Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova je izrazio veliku zahvalnost Pavićeviću na stvaranju odličnih preduslova za izgradnju strateškog partnerstva sa Republikom Italijom koja nam može biti od neprocjenjive pomoći u podizanju standarda unutar brojnih oblasti, pokretanju investicionih ciklusa i jačanju veza sa EU -istakli su iz Vlade Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 21:44