Ilustracija / - FOTO: SKUPšTINA
05/04/2023 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvo zasijedanje Romskog parlamenta 6. aprila u Plenarnoj sali Skupštine Crne Gore

Na prvom zasijedanju Romskog parlamenta učestvovaće i generalni sekretar Skupštine, članovi Odbora za ljudska prava i slobode, predsjednici klubova poslanika Skupštine, članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori

Odbor za ljudska prava i slobode, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, pod pokroviteljstvom predsjednice Skupštine Crne Gore, po prvi put organizuje zasijedanje Romskog parlamenta.

 - Sjednica Romskog parlamenta, koja se organizuje povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma, održaće se u u četvrtak, 6. aprila 2023. godine u 12 sati, u Plenarnoj sali Skupštine Crne Gore. Polazeći od činjenice da Romi i Egipćani predstavljaju najugroženiju i najviše marginalizovanu manjinsku zajednicu u Crnoj Gori, Skupština Crne Gore ovim događajem želi dati doprinos otvaranju ove teme na najvišem nivou kako bi se sagledale dosadašnje aktivnosti preduzete na unapređenju položaja ove ranjive populacije, ali i svi izazovi sa kojima se suočavaju i na čijem rješavanju je neophodno zajednički i sinhronizovano raditi u predstojećem periodu, navodi se u saopštenju Skupštine.

Uvodna izlaganja na sjednici Romskog parlamenta imaće: predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković i nacionalni koordinator za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. godine Sokolj Beganaj, dok će moderator biti predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Jole Vučurović.

Nakon uvodnih izlaganja, predstavnici nevladinih organizacija i pripadnici romsko-egipćanske populacije, koji se bave zaštitom prava Roma i Egipćana, postavljaće pitanja na koja će odgovarati predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak.

Na prvom zasijedanju Romskog parlamenta učestvovaće i generalni sekretar Skupštine Crne Gore, članovi Odbora za ljudska prava i slobode, predsjednici klubova poslanika Skupštine Cme Gore, članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. maj 2024 19:36