Tonino Picula / PIXSELL - LUKA STANZL/PIXSELL
24/08/2022 u 18:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pucula: Nemaju kapacitet ni tehnička ni manjinska vlada, Crnoj Gori su potrebni izbori

- Teško je očekivati da će ovaj saziv Skupštine zbog svega što se dogodilo u proteklih godinu postići dogovor koji bi doveo do stvaranja neke nove stabilne većine, efikasnog kabineta koji bi onda mogao iznijeti mandat do kraja

Izvjestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula sumnja da aktuelna parlamentarna većina može postići dogovor, zbog čega vjeruje da je najbolje organizovati vanredne izbore i dati priliku građanima da odluče kako dalje.

Picula je za Novu M rekao da ni tehnička i manjinska vlada po definiciji nemaju kapacitet da evropski put iznesu do kraja. On ponavlja upozorenje da crnogorska politika mora odlučiti hoće li evropsku uniju ili u orbitu nekog rusko - srpskog sveta.

-.Teško je očekivati da će ovaj saziv Skupštine zbog svega što se dogodilo u proteklih godinu postići dogovor koji bi doveo do stvaranja neke nove stabilne većine, efikasnog kabineta koji bi onda mogao iznijeti mandat do kraja. Rasplet je najverovatnije u vanrednim izborima a nadam se da će Crna Gora nakon toga dobiti vlast sa jasnom proevropskom agendom - rekao je Picula.

On naglašava da prva vlada imenovana iza ovog sastava Skupštine nije imala, sada je jasno, održivu proevropsku agendu a da se agenda treba očitovati u nastavku reformskih procesa koji bi doveli do bržeg zatvaranja poglavlja kojia su uspješno otvorena tokom ranih faza pregovaračkog procesa.

- Druga vlada je pala zbog promjene prioriteta a što se nije trebalo dogoditi. Treba, međutim, reći da je ta vlada na papiru imala sastav koji je mogao taj proces nositi. Iz svega se nazire kako u Crnoj Gori rastu izgledi za vanrednim izborima - rekao je Picula.

Komentarišući potencijalne scenarije koji se pominju Picula ističe da pristupni proces koji vodi članstvu u Evropskoj uniji nije samo tehničko pitanje pa ga ne može u cjelosti voditi tehnička vlada a budući da se tiče transformacije cijelog društva ni neka manjinska nema puni politički kapacitet da ga dovrši.

- Ja ne želim komentarisati stavove pojedinih aktera o tome žele ili ne žele biti premijer i ko želi premijersku funkciju. Vjerujem, međutim, da svaki kandidat ili kandidatkinja treba procijeniti može li računati na. podršku agendi koja sadrži hitno vraćanje Crne Gore na evropski put u skladu sa preuzetim obvezama i preporukama Evropske unije uz stvaranje kao što sam rekao uslova za vanredne parlamentarne izbore. Nijedna koalicija u poslednje dvije godine nije uspjela da održi unutrašnju konzistenciju - kaže Picula dodajući da je bivši potpredsednik potom i predsednik Vlade Dritan Abazović bio dio tih pokušaja koji su doveli do pada dvije Vlade.
Picula kaže da crnogorska politika treba da odluči gdje želi ići u evropsku uniju ili se naći u orbiti nekog rusko - srpskog sveta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:23