Јово Рабреновић / - Либерална партија
22/11/2021 u 12:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рабреновић: Хитно усвоjити закон о забрани фашистичких организациjа

Пост фактум дjеловање и реторичке али не и суштинске осуде починилаца а све без навођења потенциjалних инсипратора или налогодаваца jе премало и недовољно за стабилизациjу друштва, каже Рабреновић

Свjедоци смо да се у Црноj Гори скоро свакодневно дешаваjу ексцеси коjи су искључиво производ националне, вjерске и етничке нетрпељивости и да се у тим ситуациjама често истичу различити облици националистичких или неофашистичких симбола, каже Jово Рабреновић, потпредсjедник Либералне партиjе Црне Горе.

- О самим догађаjима и њиховим виновницима не треба трошити пуно риjечи jер jе цjелокупноj jавности познато из коjих сфера друштава потичу и коjим структурама политичког дjеловања припадаjу. Оно што jе за нас у Либералноj партиjи забрињаваjуће и што тешко можемо прихватити jе да у црногорскоj владаjућоj елити не постоjи минимум спремности да овакво понашање буде санкционисано и приjе свега сприjечено. Пост фактум дjеловање и реторичке али не и суштинске осуде починилаца а све без навођења потенциjалних инсипратора или налогодаваца jе премало и недовољно за стабилизациjу друштва коjе jе тешко погођено разним врстама подjела. О томе наjсликовитиjе говори и посљедњи случаj напада на активисткињу за људска права и права жена у Пљевљима, Сабину Таловић, од стране лица коjе jе препознати и освjедочени припадник четничке, клерикалне, идеологиjе блиске овоj власти. Умjесто снажне осуде ми чуjемо само мук - истиче се у саопштењу.

Либерална партиjа Црне Горе jе jош почетком октобра 2020. године предала у скупштинску процедуру закон о забрани фашистичких, неофашистичких и воjних националистичких организациjа и употребе њихових симбола у циљу спречавања подстицања националне, расне или вjерске мржње и нетрпељивости међу грађанима. Предложеним законом забрањуjе се било коjи облик дjеловања фашистичких, неофашистичких и воjних националистичких организациjа као и употреба фашистичких и неофашистичких симбола у Црноj Гори.

- Довољан показатељ стања у коjем се налазе структуре законодавне и извршне власти jе управо чињеница да предлог закона никада ниjе ни стигао на разматрање на пленуму, jер као што jе то познато гласовима већине ниjе ни уврштен у дневни ред скупштинског засjедања.

Либерали су током своjе текуће дипломатске активности и у разговорима са амбасадорима држава чланица ЕУ изниjели постоjећи проблем неспремности диjела посланика да се наведени закон уврсти у дневни ред и да буде усвоjен. На предложени текст Закона смо добили безрезервну подршку саговорника и изражена jе спремност да по потреби уложе своj ауторитет и помогну у процесу демократског развоjа Црне Горе и прихватању основних постулате људских и грађанских права коjе оваj закон са собом носи.

Због свеукупних политичких али и националних превирања коjа су у претходном периоду додатно захватила црногорско друштво и коjа су наглашено драматизовала ионако нарушен суживот, те због свакодневних покушаjа релативизациjе антифашизма и ревизиjе прошлости, Либерална партиjа ће иницирати поновну скупштинску актуелизациjу законског текста. Приjе тога ћемо обавити консултациjе са осталим опозиционим партиjама како би поновно стављање у процедуру закона био плод заjедничког дjеловања и усаглашености свих опозиционих посланика и како би била послата jасна порука да фашизам нема своjе мjесто у Црноj Гори - наводи се у саопштењу потпредсjедника Либералне партиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:54