/ Фото: Срђан Бољевић
01/07/2021 u 11:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рабреновић критикује премијера: Kривокапићу су фашистички џелати и невине жртве једнаки

Свако помињање антифашизма је уствари борба у њему самом, каже члан предсједништва ЛП

Након активности предсједника владе господина Здравка Kривокапића, свима је више него јасно да у њему чак ни не тиња антифашистички дамар и да је свако помињање антифашизма уствари борба у њему самом да задовољи очекивање црногорске јавности да су он и његова влада привржени тековинама антифашизма, саопштио је члан предсједништва Либералне партије Црне Горе и предсједник Одбора Главног града Јован Рабреновић.

- Уважени предсједник владе, професор и до недавно педагог, је својим чињењем изједначио фашисте са антифашистима, а убице и џелате са жртвама. Урадио је то професор у маниру најбољег питомца његовог идола Kаваје. Својим поступцима ставио је знак једнакости између народног хероја Љуба Чупића и оног четничког стрељачког строја који га је онако пркосног и величанственог физички елиминисао и тиме га преселио у вјечност међу оне који никад не умиру и чија слава живи довијека - наводи Рабреновић.

Рабреновић тври да је премијер својим поступцима изједначио црногорске хероје са зликовцима.

- Управо је уважени професор својим чињењем поистовјетио и изједначио Саву Kовачевића и десетине других знаних и незнаних хероја и херојина, бораца и боркиња, невиних и недужних, са зликовцима који су их преубучени у униформе неке тзв. краљеве војске побили, сатрли, дехуманизовали. Остала је Црна Гора без најхрабријих али и без нејачи, жена, ђеце, старих, болесних јер су све то ношени мржњом сажегли четници и остале издајничке формације. Јуче је издана Сутјеска та страшна гробница црногорска, издани су Раде Kончар и Стеван Филиповић - наводи Рабреновић.

Kако је навео, издани су гробови синова и кћери свих народа и народности широм планете који су дали оно што је највредније, дали су своје животе да бу неколико деценија касније управо “поштовани премијер могао слободно да се роди, школује и живи без изузетка и сметњи”.

- Управо је професор Kривокапић данас предсједник владе земље која се прва побунила и дигла устанак против сила фашизма. Да ли то можда смета господину Kривокапићи и да ли би он био срећнији да су неки други побиједили. Можда би а можда не би, јер сумњам да би имао прилику да у њиховој влади буде премијер - додаје Рабреновић.

Он поручује да Kривокапић има право на сопствено мишљење као и сваки други слободан човјек, јер, како каже, слободу су извојевали партизани, “али нема права да покушава историјски ревизионизам да истакне као лично мишљење”.

- Право на властито мишљење не значи и право на властите чињенице и њихово интерпретирање као званичне истине. Истина је само једна и давно је доказана и потврђена а све остало, па и клањање слугама фашизма је само злоупотреба јавне функције у личне и сопствене одбрамбене сврхе. Са историјом и истином се не може играти „Монопол“, немогуће је поједине чињенице трампити као карте у тој игри и правити неки други свијет. Ревизионизам у поступцима нове власти и неприхватање званичних судова и њихових одлука је нешто што не само да није прихватљиво већ је крајње опасно и одвлачи нас од свих зацртаних процеса евроинтеграција - оцјењује Рабреновић.

Напомиње да Kривокапић зна да буде контрадикторан у својим изјавама и ђелањима.

- Ако не прихвата господин премијер истину и одлуке међународних и домаћих судова, укључујући и онај у Нирнбергу, како онда славодобитно, скоро уз звуке фанфара, најављује наше скоро прикључење ЕУ? Да можда није заборавио шта је основ настанка ове заједнице и који су њени базични постулати на којим почива? Подсјећања ради, антифашизам је нешто са чим се у ЕУ не калкулише и што се не може преиспитивати како која власт дође и преузме руководеће функције. ЕУ и антифашизам су неодвојиви, они су синоними политике коју спроводе чланице ЕУ, а Црној Гори су више него икад потребни европске вриједности и стандарди, као што су нама али и Европи и свијету више него икада потребне антифашистичка баштина и вриједности антифашизма - појашњава Рабреновић.

Пита премијера зашто није усвојио Закон о забрани фашистичких, неофашистичких и националистичких организација и симбола.

- На крају се поставља питање, али је одговор више него препознат из чињења господина премијера и скупштинске већине, зашто не усвајате Закон о забрани фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација и употребе њихових симбола? Одговор знамо, зато што је њим предвиђена забрана употреба имена и симбола четништва а то је идеја водиља и покретачка снага, вас и ваше политичке скупине - закључује Рабреновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:48