Рабреновић ЛП
22/07/2021 u 14:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рабреновић: Све отвореније и бизарније величање фашизма

Додаје да сваки дан доноси нову потврду неопходности да се најхитније у Скупштини Црне Горе усвоји Закон о забрани фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација

Након што је Скупштина Црне Горе, гласовима тренутне већине, по други пут одбила да подржи Приједлог Закона о забрани фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација и употребе њихових симбола црногорска јавност је у прилици да из дана у дан присуствује новим примјерима дјеловања појединаца и група које би морало бити санкционисано, сматра Јован Рабреновић, члан Предсједништва Либералне партије Црне Горе.

-Јасан покушај владајућих партија да кроз све чешће и све отвореније исказивање склоности ка величању појединаца или ораганизација које је савремена историја али и суд јасно квалификовао као припаднике фашистичке идеологије потврђује наш став да је на дјелу покушај ревизионизма који савремена Европа није забиљежила. Отворено дјеловање појединих политичких и црквених кругова  у циљу промоције четничког покрета и довођење на исту раван Драже Михаиловића, Павла Ђуришића и осталих злочинаца са партизанима, народним херојима и жртвама фашистичке идеологије захтијева хитну реакцију цјелокупне јавности-наводи Рабреновић.

Додаје да сваки дан доноси нову потврду неопходности да се најхитније у Скупштини Црне Горе усвоји Закон о забрани фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација и употребе њихових симбола.

-Свједоци смо континуираног рушења имиџа антифашистичке државе и стварања неког новог обрасца вриједности по којем су сви они који су се борили против фашизма изједначени са оним против којих су се борили. Подржаваоци и и практиканти четницке идеологије очигледно опијени танком скупштинском већином одбили су славодобитно да се Закон уврсти у дневни ред скупштинског засиједања. Свакодневна медијска плима десетина флагрантних примјера промовисања фашизма или неког од његових још бизарнијих облика у којим се на трговима, улицама, плажама, у ресторанима и хотелима неометано пјевају најцрње пјесме једне поражене профашитичке политике оличене у ликовима и дјелима ратних злочинаца правоснажно осуђених у Хашком трибуналу и припадника четничког покрета. Туристи за које, носиоци нове власти, кажу да их има све више и да њихов број превазилази сва очекивања присиљени су да гледају и слушају све оно што је у цивилизованом свијету одавно забрањено и строго кажњиво-наводи он.

Додаје да можда је једино олакшање то што су туристи тако рећи домаћи па им не треба пуно појашњавати откуд се то на улицама продају сувенири са ликовима ратних злочинаца.

-Можда им је теже објаснити то да наше инспекције, а ни полиција не раде свој посао за који су добро плаћени па дозвољавају да таква дјела пролазе без казне. Да постоји закон ово не би било могуће! У свијетлу иницијативе коју су упутили из Демократске Црне Горе и којом се тражи да Скупштина Црне Горе усвоји "Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици" сматрамо оправданим да се ова партија јасно изјасни и о Приједлогу Закона о забрани фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација и употребе њихових симбола. Једино тако могу отјерати осјећај популистичке квази политике која је присутна у актуелној иницијативи. Не може се бити за осуду злочина, а при томе два пута ускратити подршка Приједлогу Закона о забрани фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација и употребе њихових симбола-закључује он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:38