/ Фото: Преузето са портала РТЦГ
20/10/2021 u 16:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радна група: Поправити оцјене из Извјештаја ЕК у области правосуђа

Чланови Радне групе су сагледали пресјек реализованих активности и договорили динамику и праћење спровођења активности из Динамичког плана предвиђених за предстојећи период

Трудићемо се да оцјене из овогодишњег Извјештаја Европске комисије поправимо, очекујемо да ће наредни Нон-пејпер ЕК препознати напредак у области правосуђа, казао је шеф радне групе за то поглавље Бојан Божовић, преноси портал РТЦГ.

Данас је одржана пленарна сједница Радне групе за 23. поглавље на којој су разматране активности у Динамичком плану и текуће активности из преговарачког процеса.

Шеф Радне групе је казао да је Извјештај детектовао изостанак напретка у области правосуђа, док је у дијелу основних права постигнут одређени напредак, посебно у погледу испуњавања обавеза утврђених међународним инструментима и регулативом о људским правима.

Исказао је задовољство што је, за разлику од претходних година када није било евидентираног прогреса, ЕК у овогодишњем извјештају констатовала да је у дијелу слободе изражавања постигнут одређени ниво спремности.

Божовић је подсјетио да је, у дијелу спречавања корупције и промоције интегритета у односу на највише нивое извршне власти и полицију, Влада у септембру донијела Смјернице за јачање етике и интегритета високих функционера извршне власти као међукорак до доношења етичког кодекса за носиоце високе функционере извршне власти.

Истакао је да Радна група у Министарству правде, људских и мањинских права уз помоћ страних и домаћих експерата, ради на дефинисању Нацрта закона о поријеклу имовине, који би се у Скупштини могао наћи до краја 2021, оцијенивши да ће његово доношење играти кључну улогу у борби против организованог криминала и корупције и бити један од најзначајнијих искорака свеукупних реформи које се тичу владавине права.

Чланови Радне групе су сагледали пресјек реализованих активности и договорили динамику и праћење спровођења активности из Динамичког плана предвиђених за предстојећи период.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:47