Милета Радованић и Николас Фаjе / - УРА
30/11/2021 u 11:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радованић Фајеу: Француска подршка ЕУ интеграцијама од суштинског значаја

Црна Гора jе снажно опредиjељена да нову методологиjу, коjа jе доминантно одређена француским позициjама, искористи на наjбољи могући начин. Вjеруjемо да ће Француска остати чврст партнер и приjатељ Црне Горе, каже Радованић

За Црну Гору jе од суштинског значаjа да подршка Француске у интеграционом процесу у ЕУ не посустане, већ да се континуирано унапређуjе и прошируjе, поручио jе генерални секретар УРА Милета Радованић на састанку са Николасом Фаjеом, шефом мисиjе за Западни Балкан у Министарству за Европу и иностране послове Републике Француске у Паризу.

На састанку jе исказана спремност да се, нарочито у периоду француског предсjедавања ЕУ (прво полугодиште 2022. године), интензивира сарадња и постигну резултати коjи би били на обострану корист, преносе из УРА.

- Црна Гора jе снажно опредиjељена да нову методологиjу, коjа jе доминантно одређена француским позициjама, искористи на наjбољи могући начин. Вjеруjемо да ће Француска остати чврст партнер и приjатељ Црне Горе, како jе то одувиjек и било. У том смислу, усваjање Стратегиjе за Западни Балкан наjављуjе значаjниjе француско присуство како у политичкоj тако и у економскоj сфери. Ми смо опредиjељни да уложимо све напоре како би направили додатни искорак на пољу владавине права, људских и мањинских права - казао jе Радованић Фаjеу.

Како истичу из УРА на састанку jе поздрављен развоj квалитетних билатералних односа Црне Горе и Француске коjи пуну валоризациjу добиjаjу у привредно-економскоj, туристичкоj, образовноj, културноj и спортскоj димензиjи.

Радованић jе исказао захвалност за донациjу коjу jе Француска опредиjелила за медицинске установе и здравствени сектор у Црноj Гори.

- Посебна захвалност за донациjу коjа ће бити реализована до краjа године, 117.000 доза "фаjзер" вакцина и укупан пратећи материjал, што jе договорено између наше двиjе државе а уз помоћ Амбасаде Црне Горе у Францускоj - пренио jе Радованић Фаjеу.

Током састанка наглашена jе и заинтересованост Црне Горе за промоциjу сопствене инвестиционе и туристичке дестинациjе у Францускоj.

- У билатералним односима и свим контактима коjи постоjе истакнут jе позив француским инвеститорима у области хотелиjерства, туризма, обновљиве енергиjе и заштите животне средине да размотре предности инвестирања у нашу државу. Црна Гора jе изузетно атрактивна адреса за француска мала и средња предузећа. У току 2019. године Црну Гору jе посjетило више од 100.000 туриста, због чега jе француско тржиште од изузетне важности за развоj, jачање и промоциjу наше државе као туристичке дестинациjе - казао jе Радованић.

Посебно задовољство jе констатовано због потписивање споразума са француском развоjном агенциjом (АФД).

- Ми смо прва држава Западног Балкана коjа jе ратификовала и примjенуjе елементе из споразума са АФД, што представља додатну шансу за остваривање конкретниjе сарадње наше двиjе државе. Црна Гора jе заинтересована за унапређење механизама за сарадњу са jасном жељом да француска експертиза буде присутниjа у свим областима - поручио jе Радованић.

Састанку jе присуствовао шеф одсjека за Црну Гору у Министарству за Европу и иностране послове Француске а током посjете Радованић jе посjетио и амбасаду Црне Горе у Паризу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:43