са састанка / - са састанка
18/05/2022 u 11:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радованић у Берлину: Подршка Њемачке, Црна Гора и Западни Балкан морају бити дио ЕУ

Он је дао осврт на политичку ситуацију у Црној Гори

Генерални секретар Грађанског покрета УРА Милета Радованић присуствовао је конференцији о безбједности, политици проширења ЕУ и сусједској политици земаља Западног Балкана која се одржала у Берлину а приликом које се на њеним маргинама састао са Николом Димитровим, бившим министром вањских послова Сјеверне Македоније.

У разговору са Димитровим наглашено је да је то што Сјеверна Македонија није добила отварање преговора са ЕУ био велики ударац за ЕУ интеграције, да је дошло до пораста еуроскептицизма у региону и да је то нешто са чиме се Брисел мора позабавити а посебну у свјетлу актуелне украјинске кризе.

- Балкан мора бити дио ЕУ, закључено је у разговору са Димитровим.

На конференцији која је одржана у организацији Института за науку и политику, под покровитељством Федералне Владе Њемачке било је ријечи и о односу ЕУ према Западном Балкану гдје је Радованић дао осврт на политичку ситуацију у Црној Гори.

Он је истакао спремност нове европске Владе у Црној Гори да у свој фокус високо на листи приоритета стави интеграције и преговарачки процес.

- Очекујемо подршку и помоћ на путу спровођења реформи како би убрзали наш пут ка ЕУ. Наша жеља је да будемо наредна чланица јер Црна Гора то заслужује. Немамо отворених питања са државама из сусједства. Примјер Црне Горе може значајно утицати на јачање мишљења за важност и потребу интеграција у региону, нагласио је Радованић на конференцији.

Учешће на конференцији између осталих узели су Мануел Сарацин, специјални представник за земље Западног Балкана њемачке Владе, посланици Бундестага као и неки од бивших министара вањских послова земаља региона.

Конференцији су присуствовали и шефови одјељења за планирање и стратегију у министарствима вањских послова Француске и Чешке Републике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:56