Mileta Radovanić / - MILETA RADOVANIć
06/11/2023 u 12:46 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radovanić za "Dan": Crna Gora ostaje najozbiljniji kandidat za članstvo u EU

U odnosu na najnovija dešavanja na Bliskom istoku, Crna Gora poziva na stabilnost i prekid rata, istovremeno osuđujući gnusni teroristički napad Hamasa na Izrael i iskreno tugujući za civilnim žrtvama na obje strane. Saosjećamo sa patnjama i izraelskog i palestinskog naroda, istakao јe Radovanić

Crna Gora, i pored mnogobrojnih izazova, ostaje najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoј uniјi (EU), a posvećenost našem glavnom vanjskopolitičkom prioritetu se, između ostalog, ogleda u potpunoj usaglašenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, kao i u brojnim reformama u oblastima pravosuđa i vladavine prava, kazao јe u razgovoru za "Dan" generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Mileta Radovanić. On podsјeća da јe Crna Gora jedna od zemalja koja je među prvima otvorila vrata izbjeglicama iz Ukrajine, odvaja 11 odsto vojnog budžeta za pomoć Ukrajini i nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje.

– U odnosu na najnovija dešavanja na Bliskom istoku, Crna Gora poziva na stabilnost i prekid rata, istovremeno osuđujući gnusni teroristički napad Hamasa na Izrael. Iskreno tugujemo za civilnim žrtvama na obje strane i saosjećamo sa patnjama i izraelskog i palestinskog naroda. Zbog toga smo i podržali Rezoluciju Generalne skupštine UN koja poziva na hitno i trajno primirje u Gazi. Kroz kredibilno savezništvo u NATO alijansi, osnažili smo odnose sa zemljama koje prepoznajemo kao prirodne partnere u našoj vanjskopolitičkoj agendi. Takođe, dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja bili su u fokusu našeg djelovanja i vjerujem da ćemo u periodu pred nama ojačati komunikaciju sa našim susjedima sa kojima dijelimo zajednička stremljenja i ciljeve, od kojih je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji – rekao јe Radovanić.

Svi smo ambasadori naše države

Kada govorimo o crnogorskoj diplomatiji, moramo imati u vidu da smo mi mala zemlja, te su stoga kapaciteti našeg prezentovanja u inostranstvu, isključivo u administrativnom smislu, ograničeni, ističe Radovanić. – Zbog toga je potrebno da svi zajedno uložimo napor kako bismo zemlju prezentovali na pravi način, pri čemu državni interes mora biti ispred bilo kakvih pojedinačnih ili partijskih interesa. Vanjski poslovi su specifični i u određenoj mjeri moraju biti izolovani od dnevnopolitičkih dešavanja. Kada je u pitanju pozicija diplomatije „unutar kuće“, neophodno je da već sada krenemo sa osnaživanjem diplomata i diplomatskih kapaciteta. Najprije treba demistifikovati percepciju da zaposleni u MVP-u imaju plate koje su i po nekoliko puta veće od prosječne. To nije slučaj jer MVP funkcioniše po osnovu Zakona o vanjskim poslovima, koji je zapravo leks speciјalis, pa su samim tim koeficijenti kojima se zarade obračunavaju na neki način zamrznuti. Shodno tome, jedan od prioritetnih poteza koji se mora uraditi u što hitnijem periodu jeste donošenje novog ili izmjene i dopune postojećeg Zakona o vanjskim poslovima – navodi Radovanić. 

Iako јe u ministarstvu proveo svega tri mјeseca, zadovoljan јe postignutim rezultatima, a oni su, kako ističe, broјni.

– Sve u svemu, ponosan sam na rezultate ostvarene tokom vršenja dužnosti generalnog sekretara u ovoj instituciji, u periodu jul–novembar 2023. Za kratko vrijeme realizovane su neke od ključnih aktivnosti, ali i pokrenute nove u cilju efikasnijeg upravljanja diplomatsko-konzularnom mrežom, koja jeste odraz Crne Gore u inostranstvu: finalizovano јe otvaranje ambasade u Hagu, Kraljevina Nizozemska; pokrenute su aktivnosti za otvaranje ambasade u Ženevi, Švajcarska Konfederacija; otvoren јe konzulat na čelu sa počasnim konzulom u Inujami, Država Japan; pokrenuta јe inicijativa i dogovoreni početni koraci za otvaranje ambasade u Rijadu, Kraljevina Saudijska Arabija; sistematizovano јe diplomatsko-konzularno predstavništvo u Kopenhagenu, Kraljevina Danska, koja će biti centar crnogorske diplomatije u skandinavskom regionu, gdje do sada nismo imali DKP. Takođe, sistematizovano јe DKP u Kairu, Arapska Republika Egipat, prvo na afričkom kontinentu, kroz koje će se intenzivirati saradnja sa državama na tom kontinentu; tu јe i donacija Saudijske Arabije od tri miliona eura za razvojne projekte u zemlji, a moramo izdvoјiti i evakuacija naših državljana iz Izraela, kao i pomoć palestinskim civilima u iznosu od 40.000 eura. Takođe, možemo istaći i povećanje zarade zaposlenih u diplomatskom zvanju u MVP-u u iznosu do 30 odsto od 1. januara 2024, u komunikaciji sa Sindikatom MVP-a, kao i sprovođenje procedure za realizaciju pripravničkog staža u MVP-u, nakon sedam godina. Veliku zahvalnost dugujem kolegama u MVP-u na predanosti, profesionalnosti i kolegijalnom odnosu. Bila mi je čast biti dio tima MVP-a i nastaviću da promovišem naše vanjskopolitičke prioritete u kojem god kapacitetu se nalazio – poručio јe Radovanić.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:03