Крсто Радовић / - KRSTO RADOVIC
16/06/2021 u 20:09 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радовић: Прије годину одбрањена изборна воља грађана Будве

- Са једне стране имали смо самопрокламовану власт насталу политичком корупцијом која је опстајала уз репресивни полицијски апарат и подршку тада владајућег тридесетогодишњег режима док смо са друге стране имали легитимно изабрану власт утемељену искључиво на изборној вољи наших суграђанки и суграђана уз примјере невјероватне солидарности и храбрости да се одбрани Уставом загарантована правда и слобода - истиче предсједник СО Будва.

Предсједник Скупштине општине Будва Крсто радовић, подсјећајући да се 17.јуна, навршава година дана од турбулентних, и за Будву незапамћених догађаја који ће, како каже, трајно остати забиљежени као сраман чин насилног и бахатог прекрајања изборне воље грађана.

- Тих дана умјесто слика традиционалног будванког гостопримства и туристичких љепота нашег града, из Будве су емитоване слике насиља и безакоња које ће кад- тад морати да добије судски епилог. 17. јуна заћутала је истина, занијемила је правда а слобода је била потпуно погажена. Догађаји који су након тога услиједили обиљежиће црногорску политичку сцену и даће немјерљив допринос првој демократској транзицији власти у историји нашег вишепартијског система - истиче Радовић.

Он наглашава да су сукоб два система вриједности, два поимања идеала слободе и правде представљали основ мимоилажења двије супростављене стране.

- Са једне стране имали смо  самопрокламовану власт насталу политичком корупцијом која је опстајала уз репресивни полицијски апарат и подршку тада владајућег тридесетогодишњег режима док смо са друге стране имали легитимно изабрану власт утемељену искључиво на изборној вољи наших суграђанки и суграђана  уз примјере невјероватне солидарности и храбрости да се одбрани Уставом загарантована правда и слобода - истиче предсједник СО Будва.

Радовић каже да о сценама безочног насиља, полицијске бруталности и институционалног пораза најбоље свједоче снимци који су обишли регион и свијет али и сви грађани Будве који су тих дана носили горчину и тугу због свега наведеног.

- Међутим, ти исти грађани Будве су свједочили и сценама задивљујућег јединства и одлучне намјере да се сачува изборна воља грађана али и људско достојанство и морал који су, као никада прије, тих дана били потпуно погажени.  Обиљежавањем годишњице од немилих догађаја желим да се захвалим грађанима Будве који су даноноћно бранили изборну вољу исказавши миран протест против незаконитог и насилног преузимања власти, и били изложени најсуровијој тортури од стране органа безбједности инструинираних од стране политичких режима ДПС-а. - истиче Радовић.

Он наглашава да посебну захвалност дугује политичким саборцима и пријатељима који су му пружали подршку у мјесецима који су услиједили.

- Изражавам захвалност и мојим колегама из политичких партија са којима сам бранио право на слободу мишљења и одлучивања. Свакако, искрену захвалност дугујем и запосленима у Општини Будва и јавним предузећима, нарочито запосленима у комуналној полицији, ватрогасној служби и осталима који су, упркос пријетњама и уцјенама, пружали несебичну подршку нашој борби. Догађаји који су обиљежили турбулентно, и надам се непоновљиво, љето 2020. и августовски избори исте године, оголили су сву немоћ тадашњег режима који је свој опстанак заснивао искључиво на незаконитој примјени силе и тешким институционалним злоупотребама. Резултати августовских избора послали су јасну поруку бившем режиму да се легитимитет и легалитет власти искључиво може заснивати на слободној изборној вољи наших грађана - каже Радовић.

Он каже да ови догађаји јасно упозоравају и обавезују да чувамо слободу, поштујемо изборну вољу и да више никада не дозволимо да примитивизам и кукавичлук побиједе достојанство и храброст.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:03