/ Đorđe Radulović
08/11/2022 u 14:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Agresija protiv Ukrajine je ničim izazvana

Rastuće prijetnje regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbjednosti zahtijevaju odlučan odgovor svih zemalja koje su posvećene najvišim vrijednostima poput slobode, kazao je bivši ministar

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović učestovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI) u Sofiji, gdje je kazao da je vojna agresija protiv Ukrajine ničim izazvana.

- Svijet se suočava sa složenim izazovima na putu ka održavanju i snaženju stabilnosti. Rastuće prijetnje regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbjednosti zahtijevaju odlučan odgovor svih zemalja koje su posvećene najvišim vrijednostima poput slobode, demokratije i vladavine prava i poštovanje ljudskih prava- kazao je on. 

image
-FOTO: MVP

On je istakao da je Crna Gora pružila vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, ponudila kapacitete luke Bar za potrebe izvoza i uvoza roba; kao i da je ugostila više hiljada ukrajinskih izbjeglica na svojoj teritoriji.

Kako je naglasio Radulović, tri glavna spoljnopolitička prioriteta naše države su: evropska integracija, saradnja u okviru NATO i unaprjeđenje regionalne saradnje.

- Regionalna saradnja od presudnog značaja za dalji razvoj država regiona Zapadnog Balkana i njihovog napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji- dodao je on. 

image
-FOTO: MVP

Ukazao da je CEI kao najstarija regionalna inicijativa dokazala svoj značaj i kredibilitet kroz pospješivanje evropske integracije i unaprjeđenja povezanosti regiona, uz istovremeno stvaranje sinergije sa ostalim regionalnim mehanizmima saradnje. 

Govoreći o prethodnom dvogodišnjem crnogorskom predsjedavanju Inicijativom, naznačio je da je jedan od prioriteta bio snaženje saradnje sa organizacijom Ujedinjenih nacija.

Ističući značaj CEI-a u borbi sa izazovima nastalim izbijanjem pandemije COVID-19 istakao  značaj usvajanja Mape puta Svjetske zdravstvene organizacije za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu, tokom Samita predsjednika vlada CEI-a u Budvi krajem 2021. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:47