Веселин Радуловић / фото: Срђа Бољевић
02/05/2022 u 07:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Без функционалног Уставног суда нема фер избора

Уставни суд је већ дуго на граници функционалности због изразито неодговорног односа политичара и њихове нескривене намјере да све буде предмет њихових уцјена и условљавања у борбама за функције и политичку контролу, казао је Радуловић

Заштиту бирачког права обезбјеђује Уставни суд и без функционалног Уставног суда не може се рачунати на фер и праведне изборе, казао је за Портал РТЦГ адвокат Веселин Радуловић. Он је рекао да је јасна нескривена намјера политичара да све буде предмет њихових уцјена и условљавања.

"Уставни суд је већ дуго на граници функционалности због изразито неодговорног односа политичара и њихове нескривене намјере да све буде предмет њихових уцјена и условљавања у борбама за функције и политичку контролу. Заштиту бирачког права обезбјеђује Уставни суд и без функционалног Уставног суда не може се рачунати на фер и праведне изборе. Црногрско друштво је жртва паритиократије која пријети да паралише систем и кључне институције", казао је Радуловић. 

Он се заложио за увођење отворених листа. 

"Мислим да би реформа изборног система и увођење тзв. отворених листа био први корак у ослобађању од партитократије и стварању услова да стручни и образовани кадрови замијене партијске медиокритете и да се почне са успостављањем професионалних и независних институција", нагласио је Радуловић. 

Подвукао је да је потребно покретање одговарајућих поступака и процесуирање политичара за злоупотребе положаја којих, како је истакао, није баш мало.

"Мислим да би био добар пут ка већој одговорности у вршењу јавних функција и овлашћења", нагласио је Радуловић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:34