Ђорђе Радуловић и Мевлут Чавушоглу / - фото: Министарство вањских послова
17/06/2021 u 19:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић-Чавушоглу: Потписан Меморандум о сарадњи у домену протоколарних послова

Билатерални сусрет jош jедна је потврда да Црну Гору и Турску повезуjу добри међудржавни односи, коjи су праћени интензивним политичким диjалогом, истиче Чавушоглу

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић и шеф турске дипломатиjе Мевлут Чавушоглу потписали су у Анталиjи Меморандум о сарадњи између министарстава вањских послова Црне Горе и Републике Турске у домену протоколарних послова коjи ће доприниjети интензивниjоj сарадњи у овоj области, саопштено је из Министарства вањских послова.

Министар Радуловић изразио jе увjерење да ће, имаjући у виду да  jе наше опредjељење ширење капацитета економске дипломатиjе, сjутрашње отварање Конзулата у Анталиjи на челу са почасним конзулом Ерканом Jилмазом, доприниjети динамизирању активности у погледу привлачења турских инвестициjа. На тоj линиjи, акценти састанка били су посвећени jачању сарадње Црне Горе и Турске у областима од обостраног интереса, превасходно у привреди и туристичком сектору, коjи су кључни у изазовном времену опоравка економиjа.

– Билатерални сусрет jош jедна је потврда да Црну Гору и Турску повезуjу добри међудржавни односи, коjи су праћени интензивним политичким диjалогом и завидним нивоом међусобног разумиjевања и сарадње – истакао је Чавушоглу. 

Он jе истакао значаj савезништва у НАТО, гдjе двиjе земље сарађуjу у оквиру важном за глобалну безбjедност.

На састанку је истакнута jе и неопходост његовања веза у култури и образовању, за чиjе унапређење и промоциjу, како jе констатовано, постоjи пуно потенциjала. У том контексту министар Радуловић jе оциjенио да оваj вид сарадње има виталну улогу у даљем jачању односа, посебно имаjући у виду богате историjске везе и броjну црногорску диjаспору у Турскоj.

Из Министарства напомињу да ће министар Радуловић боравити у Анталиjи до 20. jуна, гдjе управо на позив колеге Чавушоглуа учествуjе на састанку шефова дипломатиjа земаља учесница Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи (СЕЕЦП), као и Анталиjском дипломатском форуму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:47