/ Фото: Архива
26/05/2021 u 14:21 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Црна Гора ће увести санкције Бјелорусији

Слиједимо политику ЕУ, поручио министар

Шеф црногорске дипломатије Ђорђе Радуловић рекао је за Радио Слободна Европа да ће Црна Гора слиједити спољну политику Европске уније (ЕУ) и када су у питању нове санкције према Бјелорусији, због хапшења новинара и активисте Рамана Пратасевича.

Радуловић је након разговора са предсједавајућом ОЕБС-а и министарком вањских послова Шведске Анн Линде, казао да ускоро очекује позив Црној Гори да се прикључи санкцијама ЕУ што ће она, како је истакао, и учинити.

- Ситуација у Бјелорусији није нешто што брине само Европску унију већ и ОЕБС и многе наше партнере. Ми ћемо као и до сада слиједити политику санкција ЕУ иако су неке досадашње одлуке за нас биле тешке , прије свега за нашу економију. Али када стигне позив да се Црна Гора прикључи рестриктивним мјерама ми ћемо се прикључити- саопштио је Радуловић.

Европска унија и друге западне силе припремају се за увођење санкција Бјелорусији и прекид авионских веза са том земљом након што је 23. маја бјелоруски борбени авион пресрео путнички авион компаније "Рајанер" и допратио га до Минска, гдје је новинар Пратасевич ухапшен.

Пратасевич се тренутно налази у притвору и суочен је са оптужбама за које би могао да добије и до 15 година затвора.

Власт бјеруског предсједник Александра Лукашенка терети Пратасевича за организацију опозиционих протеста.

Црна Гора се у новембру прошле године заједно са још шест држава које нијесу чланице Европске уније, придружила санкцијама које је 27 чланица ЕУ увело Бјелорусији као одговор на брутални обрачун са продемократским протестима изазваних спорним предсједничким изборима.

Санкције ЕУ против режима у Бјелорусији подржале су Црна Гора, Сјеверна Македонија, Албанија, Исланд, Лихенштајн, Норвешка и Украјина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:58