Радуловић и Пицула / - BOJANA CUPIC
15/06/2021 u 15:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Црна Гора jе важан приjатељ и партнер ЕУ

Ми смо дио богатог европског насљеђа и вjеруjемо да своjу посвећеност заjедничкоj будућности доказуjемо напорима коjе свакодневно предузимамо у оквиру реформских процеса

Црна Гора jе важан партнер и приjатељ Европске униjе у Региону коjи има велики геополитички значаj за европску будућност – констатовано jе на данашњем састанку министра вањских послова Ђорђа Радуловића са послаником Европског парламента Тонином Пицулом. Шеф црногорске дипломатиjе борави у Бриселу, као члан делегациjе на НАТО самиту одржаном jуче, коjу jе предводио предсjедник Владе Здравко Кривокапић, саопштено је из Министарства вањских послова.

Министар Радуловић указао jе на значаj коjи процес европске интеграциjе има за стабилност и друштвени напредак наше земље, истакавши да jе црногорско друштво наклоњено политичком Западу, те да грађани Црне Горе своjу будућност виде искључиво у Европи.

– Ми смо дио богатог европског насљеђа и вjеруjемо да своjу посвећеност заjедничкоj будућности доказуjемо напорима коjе свакодневно предузимамо у оквиру реформских процеса – нагласио jе он. Како jе рекао, Западни Балкан очекуjе да европски партнери интензивниjе подрже интеграциони процес нашег Региона, изразивши увjерење да ће одржавањем Међувладине конференциjе за Црну Гору ЕУ послати jасан политички сигнал да процес проширења остаjе високо на листи њених приоритета.

Посланик Пицула поздравио jе интензивирање активности и свеукупних напора Црне Горе у претприступним преговорима, изразивши увjерење да ће отворениjи приступ довести до квалитетниjих реформи, те конкретних резултата у областима коjе су темељ демократских процеса. Како jе истакао, ЕУ ће подржати сва настоjања наше државе, усмjерена ка чланству у ЕУ.

Током боравка у Бриселу, шеф црногорске дипломатиjе састао се и са послаником Европског парламента Деjвидом МекАлистером. Том приликом, министар Радуловић jе информисао саговорника о реформским процесима у земљи, изразивши увjерење да ће у остварењу главног вањскополитичког циља Црне Горе – чланства у ЕУ, политичка и експертска подршка наших партнера остати неупитна.

image

Радуловић и Пицула

- фото: МВП

– Спровођење европских политика jе срж наших реформи, а за достизање наjвиших стандарда очекуjемо даљу помоћ наших приjатеља из Европе – нагласио jе шеф црногорске дипломатиjе.

Посланик МекАлистер jе подсjетио да Европа стоjи уз регион Западног Балкана, те да ће наставити да промовише европску агенду на овим просторима. У томе jе, како jе нагласио, улога Црне Горе веома важна, као државе коjа jе показала зрелост и одговорност у досадашњим преговорима, узимаjући у обзир сваку конструктивну критику и сугестиjу. Радуjемо се заjедничкоj будућности и вjеруjемо да jе jединство Европе jедино могуће промовисањем проширења наше породице на Западни Балкан, поручио jе МекАлистер.

Током састанака било jе риjечи о предстоjећоj Међувладиноj конференциjи, коjа jе планирана за 22. jун, као и о актуелним дешавањима на европскоj политичкоj сцени са фокусом на епидемиjу и економски опоравак, наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:01