Ђорђе Радуловић / фото:Влада
15/03/2022 u 16:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Црна Гора показала досљедност, убрзати процес европске интеграциjе по заслугама

Сада је неопходно да чланице ЕУ покажу политичку храброст и снажно заjедништво са земљама коjе непоколебљиво стоjе иза европских вриjедности коjе желе њихови грађани

Даном почетка напада Руске Федерациjе на Украjину свиjет какав смо познавали до 24. фебруара промиjенио се, а у том новом контексту политичка неутралност престала jе да постоjи - казао jе министар вањских послова Ђорђе Радуловић на састанку амбасадора држава чланица Европске униjе, у организациjи Делегациjе ЕУ у Подгорици.

- Позициjа Црне Горе у овом тешком тренутку за циjели свиjет остаjе иста - европска интеграциjа нема алтернативу, а ​снажан сигнал спољнополитичког опредjељења jесте jасна и недвосмислена подршка ставовима ЕУ, односно потпуно усаглашавање са Заjедничком вањском и безбjедносном политиком - казао је Радуловић.

Учесници састанка похвалили су то што се наша држава усагласила са рестриктивним мjерама, те нагласили проактивну улогу Министарства вањских послова у том контексту, али и охрабрили националне власти да предузму активности у циљу спровођења санкциjа у оквиру домаћег правног система.

 - Свjесни да jе усаглашавање са рестриктивним мjерама и спровођење санкциjа од кључног значаjа и за област владавине права, jер показуjу спремност државе и инстуитуциjа да спроводе процедуру до краjа, од усаглашавања преко праћења токова новца до конфискациjе средстава и осталих предвиђених активности - истакао је Радуловић.

Говорећи о ставу да регион не калкулише вриjедностима те да управо због њих припада европскоj породици народа, министар Радуловић казао jе да су Црна Гора, Албаниjа и Сjеверна Македониjа као кандидати за чланство у ЕУ и чланице НАТО-а показале досљедно спољнополитичко опредjељење, због чега ​су се и нашле на листи неприjатељских држава Руске Федерациjе.

- Сада је неопходно да чланице ЕУ покажу политичку храброст и снажно заjедништво са земљама коjе непоколебљиво стоjе иза европских вриjедности коjе желе њихови грађани, што jе идеjа садржана у инициjативи црногорске стране - поручио је Министар вањских послова.

- Убрзање процеса по заслугама веома нам jе потребно у овом тренутку, jер jе важно реално сагледати чињенично стање с обзиром на то да се у ратним условима веома брзо и лако искристалисало коjе земље диjеле исте вриjедности и коjе су недвосмислено стале на страну савезника, као и на оне коjе се колебаjу покушаваjући и даље да сjеде на двиjе столице – казао jе шеф црногорске дипломатиjе.

Подсjетио jе да jе Црна Гора jедина земља коjа jе отворила сва преговарачка поглавља, те да jе спремна да носи терет покретача процеса приступања и даље, наравно, уз jасан став да jе напредак према заслугама од суштинске важности без обзира на све околности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:48