/ - Радуловић и Ескобар
13/12/2021 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Радуловић и Ескобар у Лондону: Поновљена подршка посвећености европској интеграцији ЦГ

Радуловић је информисао да је Црна Гора сачинила документ којим се обавезала на напредак у областима заштите и слободе медија, антикорупцијских мјера

Борба против корупције, организованог криминала и социјална инклузија свих њених грађана идеја је водиља свих прогресивних снага у Црној Гори. Идући према ЕУ наша земља постаје демократичнија, стабилнија и просперитетнија - рекао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић званичнику Стејт Дипартмента Габријелу Ескобару, током сусрета шефова дипломатија земаља Западног Балкана у Лондону.

Говорећи о очувању суштинске тековине модерних демократских друштава, министар Радуловић информисао је да је Црна Гора сачинила документ којим се обавезала на напредак у областима заштите и слободе медија, антикорупцијских мјера, унапређења сарадње са НВО, те изборног оквира и дигитализације правосуђа и јавне управе.

- Замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Ескобар поновио је поруку о савезништву и добрим билатералним односима, те још једном исказао подршку посвећености европској интеграцији и реформским процесима Црне Горе. Он је изразио задовољство због успјешне иницијалне посјете региону, те најавио нову почетком године- наводе у саопштењу.

Министар Радуловић поздравио је чињеницу да америчка администрација држи фокус на Западном Балкану, оцијенивши да су поруке Ескобара конкретне и да се тичу свих појединости реформског пута, поготово борбе против корупције. Такође, како је нагласио, њих треба читати и кроз призму привржености очувању грађанског духа, суверености и инклузивности наше земље.

- Током састанка исказано је очекивање да ће се план Првог економског дијалога, који представља велики успјех црногорске дипломатије, одвијати предвиђеном динамиком кроз формирање радних група и отпочињање конкретних корака у реализацији дијалога, као изузетно важне иницијативе за свеукупну билатералну и економску сарадњу Црне Горе и САД- наводе у саопштењу.

Шеф црногорске дипломатије истакао је да Влада Црне Горе цијени препоруке извјештаја Стејт дипартмента о инвестиционој клими у Црној Гори, додавши да је наша земља наклоњена проналажењу кредибилних инвеститора уз непоколебљиву опредјељеност да корупција буде искоријењена, а владавина права унапријеђена. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:23