Црна Гора / - фото: Пиксабеј
08/11/2021 u 16:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић и Мортон: Јасна подршка Уједињеног Краљевства реформским процесима ЦГ

Он је изразио задовољство што након онлине сусрета у јануару, поново имају прилику да размијене мишљења о оствареној сарадњи, али и будућим активностима у правцу јачања међудржавних односа

Можда Уједињено Краљевство више није дио Европске уније, али оно никад није напустило Европу. Видимо јасну опредијељеност за наставком експертске подршке у свим областима важним за наш реформски процес, казао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић у разговору са  Венди Мортон, министарком за европско сусједство и Америке у Форин офису.

Он је изразио задовољство што након онлине сусрета у јануару, поново имају прилику да размијене мишљења о оствареној сарадњи, али и будућим активностима у правцу јачања међудржавних односа.

Током разговора је констатовано да су билатерални односи двије земље добри и пријатељски, а шеф црногорске дипломатије изразио је очекивање да ће они бити додатно унапријеђени скорим постављењем амбасадора у тој важној земљи. На тој линији, оцијенио  овај сусрет важним за наставак политичког дијалога и снажења сарадње, као и да он потврђује посвећеност сарадњи са Уједињеним Краљевством, као једним од најважнијих актера на међународној политичкој сцени.

На тој линији, имајући у виду да је приоритет Црне Горе промовисање европске и евроатлантске перспективе Западног Балкана, као и политике "отворених врата", он је захвалио на подршци Велике Британије иницијативи наше земље да Западни Балкан буде једна од тема у оквиру следећег министарског састанка Алијансе.

Министар Радуловић поздравио је свеукупне напоре које Влада Уједињеног Краљевства улаже у процес организације значајног глобалног догађаја - УН Конференције о климатским промјенама (ЦОП26), која се одржава у Глазгову. Истакавши да Црна Гора придаје велики значај сарадњи у областима попут заштите животне средине, екологије, борбе против климатских промјена, он је подсјетио на писмо којим се исказује намјера наше земље да се придружи глобалном савезу држава које подржавају циљ „30бy30“ за заштиту најмање 30% свјетских океана у морским заштићеним подручјима до 2030. 

Мортон је истакла да фокус у 21. вијеку мора бити на еколошким питањима, истакавши улогу младих и генерација које долазе у том процесу. Говорећи о унапређењу људских права, те правцу спољне политике црногорске Владе, она је срдачно захвалила министру Радуловићу на личном доприносу  тим процесима.

Саговорници су разговарали о важности подршке у мултилатералним тијелима и значају кандидатуре Уједињеног Краљевства за Комисију УН за међународно право (ИЛЦ) за период 2023-2027. Позвавши министра Радуловића да посјети Лондон, министарка Мортон најавила је да ће почетком наредне године доћи у Црну Гору.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:17