/ - Министар Радуловић
02/12/2021 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Истински дијалог неопходан за рјешавање сложених безбједносних изазова

Уочи одржавања министарског састанка, шведска министарка вањских послова Ана Линде је приредила радну вечеру на којој су размјењена мишљења о свеобухватној безбједности, ефикасности ОЕБС-а и рјешавању конфликата

Подјеле и урушавање повјерења представљају значајне препреке заједничком дјеловању. Искрени дијалог и политичка воља за компомисом суштински су важни како би Организација за европску безбједност и сарадњу имала неопходну снагу за рјешавање сложених изазова - казао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић учествујући на 28. засиједању Министарског савјета ОЕБС-а у Стокхолму, у чијем су фокусу растуће тензије и погоршавајућа безбједносна ситуација у региону ОЕБС-а, злоупотребе људских права и слобода, као и тешко постизање консензуса између држава учесница.

Компромиси ипак, како је током сесије нагласио шеф црногорске дипломатије, нису могући када су у питању вриједности ОЕБС-а и поштовање међународног права. Сви морамо показати одговорно понашање и једнаку преданост договореним нормама и начелима, које представљају темељ одрживе европске безбједности, нарочито у вријеме пандемије и изазова попут ситуације у Авганистану, на коју не можемо остати нијеми.

Управо су развој ситуације у Авганистану, те утицаји хуманитарне и економске кризе на ОЕБС-ов регион били тема радног ручка у оквиру Министарског савјета. У том контексту, министар Радуловић је истакао значај улоге ОЕБС-а да, кроз свој специфични мандат и свеобухватни приступ, допринесе међународним напорима у суочавању с овим изазовима. Такође, упознао је са финансијским доприносом Црне Горе УН-у за санирање хуманитарне ситуације у Авганистану, као и спремности Владе Црне Горе да размотри модел прихвата ограниченог броја избјеглица. 

Нагласивши да је Црна Гора на почетку хуманитарне кризе подржала иницијативу међународне заједнице којом се тражи да се свима који желе да напусте Авганистан то и омогући, придружила се савезницама у оцјени да народ Авганистана заслужује да живи у сигурном окружењу, уз пуно поштовање људских права. 

Током засиједања у Стокхолму, министар Радуловић је нагласио да су дио вањскополитичких приоритета Црне Горе регионална сарадња и добросусједски односи, те да ОЕБС сматрамо важним стратешким партнером у постизању циља да Западни Балкан у будућности представља стабилну и просперитетну регију. Говорећи о оснаживању Организације, исказао је увјерење да је то неопходно како би ОЕБС остао учинковит и релевантан, уз поруку да ће Црна Гора остати привржена његовим основним начелима и вриједностима, те наставити да буде поуздан партнер у напретку њеног рада у све три димензије.

Уочи одржавања министарског састанка, шведска министарка вањских послова Ана Линде је приредила радну вечеру на којој су размјењена мишљења о свеобухватној безбједности, ефикасности ОЕБС-а и рјешавању конфликата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:26