Ђорђе Радуловић / - MVP
30/11/2021 u 07:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић на састанку министара вањских послова НАТО-а

Из Министарства вањских послова jе саопштено да ће састанку у Летониjи присуствовати високи представник Европске униjе за вањске послове и безбjедносну политику, Жозеп Борељ и министри вањских послова Шведске и Финске

Шеф црногорске дипломатиjе Ђорђе Радуловић учествоваће на састанку министара вањских послова НАТО-а, коjи ће данас и сjутра бити одржан у Риги.

Из Министарства вањских послова jе саопштено да ће састанку у Летониjи присуствовати високи представник Европске униjе за вањске послове и безбjедносну политику, Жозеп Борељ и министри вањских послова Шведске и Финске.

Током састанка ће, како jе наjављено, бити одржана сесиjа посвећена Западном Балкану на коjоj ће се разматрати ситуациjа у региону и евроатлантска перспектива држава Западног Балкана у складу са закључцима jунског Самита НАТО-а.

„Радуловић ће поновити значаj инициjативе да Западни Балкан, као стратешки важан, буде више присутан на агенди Алиjансе, и нагласити значаj одржавања теме политике отворених врата високо на њеном дневном реду“, каже се у саопштењу.

Наводи се да агенда састанка предвиђа и сагледавање наjважниjих питања везаних за евроатлантску безбjедност, као и наредних корака у имплементациjи закључака jунског, а у сусрет Самиту у Мадриду наредне године.

Планирани су и разговори на тему непролиферациjе, разоружања и контроле наоружања, и сљедећег Стратешког концепта, док ће другог дана бити одржана сесиjа с Грузиjом и Украjином, као и посебна сесиjа о Авганистану.

Како су казали из МВП-а, учешће Радуловића на састанку у Летониjи биће прилика да се приоритети Црне Горе у оквиру Алиjансе додатно афирмишу, као и за броjне билатералне сусрете с министрима вањских послова чланица и званичницима НАТО-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:34