/ - ЂОРЂЕ РАДУЛОВИЋ
02/02/2022 u 16:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић на састанку УН Групе пријатеља за медијацију: Црна Гора посвећена дијалогу и сарадњи

Он је истакао да медијација представља најприкладнији начин за ублажавање тензија и остваривање дуготрајних рјешења, додајући да јачање ангажмана УН-а по овом питању представља нашу заједничку одговорност

Црна Гора снажно подржава рад УН Групе пријатеља за медијацију, у потпуности свјесна да се сукоби могу ријешавати само мирним путем, у духу дијалога и кроз дипломатска средства и напоре, казао је министар вањских послова Црне Горе Ђорђе Радуловић у онлајн обраћању на 11. састанку шефова дипломатија држава чланица ове организације.

Он је истакао да медијација представља најприкладнији начин за ублажавање тензија и остваривање дуготрајних рјешења, додајући да јачање ангажмана УН-а по овом питању представља нашу заједничку одговорност.

- Повец́ана учесталост једностраних акција различитих актера, те ерозија мултилатерализма као једног од кључних принципа и вриједности савременог свијета, јасни су сигнали потребе да међународна заједница, на челу са УН, игра активну улогу у пружању помоц́и и вођењу напора у циљу обезбјеђивања мира и стабилности широм свијета – казао је министар Радуловић.

Истакао је значај инклузије, одговорности и уважавања различитости као вриједности неопходних за очување мира, те нагласио потребу за већим укључивањем жена и младих у процесе медијације.

Радуловић је казао да Црна Гора, као држава која је одлучна у намјери да буде јак заговорник дипломатије мира, дијалога и сарадње, медијацију сматра једним од својих стратешких приоритета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:31