Radulovic na Konferenciji / - RADULOVIC NA KONFERENCIJI
23/10/2021 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Нашим грађанима дугујемо да у потпуности живе вриједности ЕУ

Он је додатно истакао обавезу земаља Западног Балкана да нагласе значај већег присуства ЕУ у регији

Цитирајући Сартрову реченицу ”Посвећеност је чин, а не ријеч”, министар вањских послова Ђорђе Радуловић је у онлајн укључењу на Конференцију о будућности Европе која се одржава у Стразбуру, а на којој наша земља учествује први пут, представио шта процес европске интеграције значи за Црну Гору.

Доказ таквих дјела, како је казао, јесу одлучност Владе да примјењује политику нулте толеранције на корупцију и организовани криминал, те да владавину права постави као темељ преговарачког процеса зарад напретка читавог друштва.

У том контексту, он је нагласио да реформе не представљају уступак Унији, већ залог за бољи живот цијеле регије Западног Балкана. Када је ријеч о Црној Гори, додатан подстрек и обавеза да се истраје на путу ЕУ интеграције и да тај приоритет буде стуб спољне политике јесте опређељење наших грађана, међу којима чак 73 процента подржава идеју чланства у Унији.

Управо зато што су демократске вриједности и принципи ЕУ правац у коме желе ићи, како је казао, “ми нашим грађанима и дугујемо да у потпуности живе ове вриједности”, додатно истичући обавезу земаља Западног Балкана да нагласе значај већег присуства ЕУ у регији.

На тој линији, Радуловић је потврдио да је црногорска геостратешка орјентација јасна, што доказује стопостотна усклађеност са Заједничком вањском и безбједносном политиком, што је потврдио и посљедњи извјештај Европске комисије о напетку.

Такође, он је нагласио да процес европске интеграције представља најефикаснији механизам за остваривање бољег животног стандарда и европског система вриједности којем тежимо, истичући да је Црна Гора поносна на своју приврженост добросусједској политици и регионалној сарадњи. Још једном наглашавајући да је ЕУ интеграција важна за нас, шеф црногорске дипломатије рекао је да је “улагање у стабилност и просперитет региона заправо улагање у безбједност и будућност читаве Европе”, због чега је укљученост у рад Конференције која ће скицирати њену будућност, јако важна. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:55