Радуловић / Фото: Иван Петровић Ипе
11/03/2022 u 10:49 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић неће да гласа за мањинску Владу: Константно сам под притисцима и нападима

Не желим да будем дио Владе, али због компетенција било је позива и мени, и госпођи Бранки Бошњак, али све су те понуде одбијене, казао је он

Потпредсједник Покрета за промјене Бранко Радуловић изјавио је за "Дан" да неће бити дио будуће мањинске владе, нити ће галасати за њу.

Радуловић је за "Дан" рекао да одбио понуду да буде један од министара мањинске владе мандатара Дритана Абазовића и да је било озбиљних позива, али да не жели да учествује у нечему зашта сматра да нема јасан програм и "платформу за спас Црне Горе".

Он је нагласио да не жели да буде дио Владе ако у њој нијесу лидери Покрета за промјене, Нове српске демократије и Демократске народне партије Небојша Медојевић, Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

– Због компетенција, било је позива и мени, и госпођи Бранки Бошњак, али све су те понуде одбијене – казао је Радуловић.

Протести не смију бити млаки

Радуловић је казао да још није дефинисано како ће ДФ реаговати на формирање мањинске владе и да ли ће организовати протесте или блокаде или неки трећи вид ванинституционалне борбе.

– Лично сматрам да протести треба да буду јаки, али на блиц криг. Јер шта ћемо учинити и да направимо опште протесте или блокирамо Црну Гору? Шта ћемо постићи тиме и хоћемо ли постићи то што желимо? Или је ефикасније ући у парламент и окренути ствари у жељеном правцу. Блокирати Црну Гору у оваквој ситуацији политичкој, беспомоћној економској, социјалној, безбједносној може бити ефикасно, али и не мора – рекао је Радуловић.

Он је казао да је "можда боље да ДФ уђе у парламент и стално указујемо на незакониту ситуацију него ићи на периодичне млаке протесте који ништа не значе".

– Ништа, нула. Ако се одлучимо на блокаду, онда треба да буде тотална блокада које ће се придржавати сви док не дође до демократских ванредних избора. Бојим се блиц крига јер ризикујемо да у тој ситуацији постанемо енклава из које ће се бјежати, а не која ће се интегрисати – рекао је Радуловић.

Он је навео да је против концепта мањинске владе и додао да је заговарао реконструкцију владе Здравка Кривокапића са осамнаест министарстава.

Како је оцијенио, Црна Гора је "у никад црњој ситуацији, не када су у питању интеграције што је у овом трену најмање важно, него када је у питању њена перспектива у моралном и економском смислу".

– Бојим се нечега што нас може претворити у енклаву и да ће се поново манифестовати оно што се десило деведесетих година. Да, тога се страшно плашим и утицаћу колико могу да се забистре ствари, а волио бих да тако буде и на ширем нивоу. Мислим да се налазимо у стању константног апсурда и да је ситуација толико токсична и толико је загушљиво да се нико не сјећа добро. Више нема никаквих скрупула, ни људских, ни медијских, ни моралних – сматра Радуловић.

Он истиче да зна да је мањини "као што сам био деведесетих година јер гледам ствари глобално гдје иду и регионално гдје иду и у каквом стању је Црна Гора" и наглашава да је "против сваког организованог криминала без обзира одакле долазио".

– Под константним нападима и притисцима сам, али нећу одустати од својих принципа. Бојим се да из оваквог општег лудила Црна Гора не може изаћи без дубоких и трајних рана које ће је маргинализовати у сваком погледу. Ја имам потпуно виђење гдје треба да буде Црна Гора и био сам највећи критичар Европске уније овакве каква је, али и њен највећи заговорник као Уније каква би требало да буде. Пут Црне Горе је само ка Европи и нигдје више, али уз консолидовану Европску унију која ће бити адекватна новој ситуацији и времену – објаснио је професор Радуловић.

Коментаришући одбијање потпредсједника Скупштине Страхиње Булајића да закаже сједницу на којој би било расправљано о мањинској влади, Радуловић је рекао да је то законски и по пословнику искључиво у његовој надлежности па нека одлучи по сопственом нахођењу.

– Када је у питању рад црногорског парламента волио бих да се доносе одлуке које ће омогућити деблокаду државе, проблеми ће нас стизати и бојим се да нећемо стићи да одговарамо на њих. Не ради парламент следећих пет мјесеци, па опет још два мјесеца, па се не можемо сабрати да изаберемо владу тако да се бојим се да ће се проблеми акумулирати и биће све већи и већи – рекао је Радуловић.

Он сматра да можда није добра тактика потпуне бокаде парламента јер ћемо блокадом парламента блокирати живот Црне Горе не само политички, него економски и социјални.

– Није само проблем изабрати владу, него се проблеми акумулирају и расту безбједносни, економски, интеграциони и сви други, јер је парламент тај који одлучује о важним питањима. Питање је да ли парламент може бити парализован пет мјесеци и како ћемо рјешавати све ове ствари. Живот ће нас натјерати, потребе живота да парламент мора да ради. Нијесу наше потребе само избор владе, него и многа питања која нам се намећу ситуацијом која нас је запљуснула – навео је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:00