/ - PRIVATNA ARHIVA
11/04/2023 u 08:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Novi parlament i nova Vlada moraju riješiti institucionalnu agoniju

Istakao je da i uporedna pravna rješenja u regionu, u Hrvatskoj ili Srbiji idu u prilog zaključku da svaka nova zakonodavna aktivnost nije u duhu ustavnog člana o raspuštanju Skupštine

Predsjednik Udruženja pravnika i univerzitetski profesor Branislav Radulović upozorio je za Radio Slobodna Evropa da Crna Gora prolazi institucionalnu agoniju koja jedino može biti riješena novim sazivom parlamenta i novom Vladom.

- Apsolutno sam saglasan sa univerzitetskim profesorima i advokatima koji su u tumačenju člana Ustava koji se odnosi na raspuštanje Skupštine, saopštili da Skupština može djelovati samo u onim aktivnostima koje su tekuće i samo u onim aktivnostima koje su nužne - kazao je Radulović za Radio Slobodna Evropa.

Istakao je da i uporedna pravna rješenja u regionu, u Hrvatskoj ili Srbiji idu u prilog zaključku da svaka nova zakonodavna aktivnost nije u duhu ustavnog člana o raspuštanju Skupštine.

Kad je u pitanju inicijativa premijera Dritana Abazovića da se odlože parlamentarni izbori, odnosno da budući predsjednik Jakov Milatović opozove odluku predsjednikaMila Đukanovićai političkim dogovorom sa parlamentarnom većinom odredi novi datum izbora, Radulović je kaže da je to, klasična politička inicijativa.

- To je klasična politička inicijativa. U ovom trenutku sasvim je jasno da je ukaz predsjednika važeći posebno nakon najnovijih događanja u Ustavnom sudu - istakao je Radulović.

Naveo je da se u ovom trenutku treba držati Ustava.

- U ovom trenutku treba se držati Ustava, uporedne pravne prakse. Većina političkih subjekata treba da usmjeri aktivnosti, da bi se izbori održali regularno i u terminu koji je predviđen - naveo je Radulović, prenosi Slobodna Evropa.

Istakao je da se Crna Gora već duže vrijeme nalazi u jednoj vrsti institucionalne agonije.

- Već duže se nalazimo u jednoj vrsti institucionalne agonije. Mislim da će ona trajati dok se, kroz regularni izborni proces, konstituiše novi saziv Parlamenta i izabere nova Vlada koja će funkcionisati u punom kapacitetu. Sva instant rješenja, sve inicijative i pokušaji da se ovaj proces vladanja produži pokazali su se jako loši. Nažalost, od oktobra prošle godine do danas se nalazimo u jednoj vrsti v.d. stanja koje se privremeno zatvori na primjer izborom sudija Ustavnog suda, ali se zato otvori u mnogo značajnijim institucijama - kazao je Radulović.

Tehnički mandat Vlade, raspušteni parlament, tranzicija na mjestu predsjednika države… Sve je to, ističe on, za funkcionisanje države i sa aspekta interesa građana vrlo nepovoljna pozicija.

- Iz tog razloga, jedino rješenje je vratiti se na striktno tumačenje Ustava, i ustavnog postupanja i omogućiti da se kroz regularan izborni proces sve vrati u prirodno, normalno i ustavno stanje - zaključio je Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 19:37