Filip Radulović / POKRET "EVROPA SAD"
05/10/2022 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Odbor direktora "ToMontenegra" biran po sumnjivim kriterijumima

Nedavno su smijenjeni članovi Odbora direktora u kompaniji "ToMontenegro", na čijem sam čelu bio kao predsjednik. Iako sam podnio ostavku u oktobru prošle godine i radovao se dolasku novih ljudi, bio sam izuzetno razočaran predlogom novih članova

Novi članovi Odbora direktora kompanije "ToMontenegro" birani su po sumnjivim kriterijumima, saopštio je danas Filip Radulović, član Predsjedništva pokreta “Evropa sad”.

- Nedavno su smijenjeni članovi Odbora direktora u kompaniji "ToMontenegro", na čijem sam čelu bio kao predsjednik. Iako sam podnio ostavku u oktobru prošle godine i radovao se dolasku novih ljudi, bio sam izuzetno razočaran predlogom novih članova, da ne kažem zabrinut za buduće poslovanje kompanije. Sagledavanjem biografija četiri nova člana, uočićemo koliziju sa opšteprihvaćenim kriterijumima prilikom odabira članova Odbora direktora, istakao je Radulović u saopštenju koje je dostavio pokret “Evropa sad”.

On je dodao da je novimenovani član Odbora Vuk Stojanović, dok je radio za Montenegro Airlines (MA) u stečaju, bio desna ruka Saše Zejaka, stečajnog upravnika prizemljene kompanije MA.

- Zejak i bivši predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić su u pritvoru od maja, zbog sumnje da su nanijeli štetu državnom budžetu zloupotrebom položaja u stečajnim postupcima. Pored, Stojanovića, nedavno je imenovan i Orhan Hodžić koji je vlasnik kompanije Oki Air, koja se bavi preprodajom karata Air Montenegra, iako je, iz jasnih razloga, neprihvatljivo da član Odbora ima povezanost sa privrednim subjektom koji ima direktan poslovni odnos sa Air Montenegrom. Evropska praksa nam govori i da član Odbora mora imati najmanje dvije godine iskustva u pretežnoj djelatnosti istog društva ili barem u oblasti korporativnog upravljanja. Nasuprot tome, imamo realnost u kojoj je Suada Đelovića i Mirka Škerovića za mjesto u Odboru preporučila nepoznata kompetencija, a vrlo izvjesno - članska karta partije, saopštio je Radulović.

On je naveo da u svakoj organizaciji, bilo da su to privredna društva u većinskom vlasništvu države, političke partije ili kompanije koje se kotiraju na američkoj berzi, postoji jedno pravilo - odluke kao i odgovornost dolaze sa vrha.

- Stoga je pokretu “Evropa sad” jasno. Ako ćemo drastično i brzo da poboljšamo stanje u državnim firmama, moraju se birati članovi isključivo po meritokratskim osnovama, zaključio je Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:59