Са сусрета / - IGOR SLJIVANCANIN
15/10/2021 u 15:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Радуловић: Охрабрујемо улогу парламентараца у трансформацији и побољшању регије

Будући да већ двије године здравствена криза доказује колико су важни солидарност и повјерење, министар вањских истакао је да само заједничким напорима можемо постићи конкретне резултате

Живот са ковидом-19: „Како креирати отпоран економски опоравак током пандемије?“ - питање је које се нашло у фокусу засиједања Парламентарне скупштине парламентарне димензије Централноевропске иницијативе који је у организацији Скупштине Црне Горе одржан у Херцег Новом.

Будући да већ двије године здравствена криза доказује колико су важни солидарност и повјерење, министар вањских послова Ђорђе Радуловић истакао је да само заједничким напорима можемо постићи конкретне резултате.

-Данас знамо да ниједна држава не може сама бити побједник у борби са глобалним изазовима. Црна Гора је снажно посвећена регионалној сарадњи, а изградња повјерења и промовисање дијалога главни су приоритети нашег двогодишњег предсједавања ЦЕИ-ем- рекао је министар Радуловић у свом излагању, уз поруку да је наша земља фокусирана на потребу регије да, осигуравајући економски напредак, заједничким напорима изађемо јачи из пандемије.

-Улагањима у зелени и дигитални опоравак, можемо побољшати пословно окружење за мала и средња подузећа и тако дати подстицај отварању нових радних мјеста, истовремено стварајући ресурсе за боље образовање, истраживање и иновације- поручио је шеф црногорске дипломатије нагласивши важну улогу парламентараца регије чији континуирани ангажман и дијалог могу допринијети  продуктивној расправи и постизању консензуса о даљем заједничком дјеловању.

-Препознајемо парламентарни дијалог као дио снажног међународног одговора на пандемију и охрабрујемо улогу парламентараца у трансформацији и побољшању наших друштава, чиме ће у будућности нашу регију учинити сигурнијим и бољим мјестом за живот наших грађана- рекао је министар Радуловић у свом излагању.

Пожеливши учесницима добродошлицу у, како је рекао „прву наредну чланицу Европске уније“, предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић истакао је да ЦЕИ, као и њена парламентарна димензија, представљају један од најнапреднијих регионалних форума, те да засиједање у Херцег Новом, чији је домаћин наш Парламент, пружа прилику за додатно унапређење сарадње, као и да наша земља и други аспиранти за чланство у ЕУ добију подршку на путу ЕУ интеграције.

Предсједница парламентарне димензије и шефица црногорске делегације при ЦЕИ Тамара Вујовић оцијенила је да се у овој фази пандемијске реалности друштва опорављају, те нагласила улогу Влада, приватног сектора, међународних и регионалних организација у том процесу, рекавши да је ЦЕИ форум који окупља важне судионике који могу помоћи економском развоју. Она је казала да управо Скупштина доказује колико држава Црна Гора вреднује ЦЕИ и значај ове организације за будућност наше земље.

Након уводног излагања Зорана Јовановића, замјеника генералног секретара Централноевропске иницијативе, учесници су размијенили мишљења на тему одрживог економског опоравка током пандемије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 12:33