- Бранко Радуловић / фото: Срђан Бољевић
13/04/2022 u 14:07 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Треба нам Влада без ДПС-а

Побједници августовских избора треба поново да покушају да се окупе и формирају извршну власт. Држава се не смије препустити онима који су је уништили

Посланици Покрета за промјене (ПзП) не би учествовали на сједници Скупштине на којој би било говорено о мањинској влади уколико то не би био договор коалиције "За будућност Црне Горе", рекао је потпредсједник те партије Бранкo Радуловић за "Дан".

– Сигурно да не бисмо присуствовали сједници уколико се заједнички не договоримо. Ако се не договоримо да присуствујемо евентуалном засједању Скупштине које би заказао други потпредсједник Ервин Ибрахимовић и укажемо на сву нелегитимност, онда не бисмо ни ми сами присуствовали Скупштини – прецизирао је Радуловић и додао да ће ПзП у даљем раду свакако указивати јавности да та влада није европска и реформска, већ интересна.

Он је поновио да ПзП не подржава формирање мањинске владе и апеловао на све партије побједнице августовских парламентарних избора да учине све како би се превазишла криза власти и формиралаправа европска влада која би се бавила економским опоравком и укупном стабилизацијом Црне Горе.

Радуловић је истакао да не подржава учешће Социјалдемократске партије (СДП) у мањинској влади, оцијенивши да је та идеја прерасла у своју супротност.

– Нашли смо се у безизлазној ситуацији и треба да се саберемо око заједничке европске платформе која би се бавила економским опоравком, ревизијом прошлости и транзиције од аутократије ка функционалној демократији, транзиционом правдом, стварањем нове економске политике, новим реформама у секторима, новом европском интеграцијом у којој би наши интереси били истакнути – казао је Радуловић.

Он је нагласио да оваква Европа и "она коју ми желимо" нису исте и оцијенио да Европска унија као јединствени субјект треба да се консолидује и да стварно и суштински подржи Западни Балкан.

– Црна Гора се налази у изузетно сложеној ситуацији и сада чини све напоре да превазиђе ситуацију у којој они који су је разбијали, крали и раздвајали тридесет година сада треба да буду миротворци. То је шизофрена ситуација из које треба изаћи разумом политичке елите која је изборила побједу на изборима августа 2020. године – рекао је Радуловић.

По његовом мишљењу, постизборна коалиција ГП УРА, Социјалистичке народне партије, Демократске партије социјалиста и мањинских партија уопште није европска, него интересна и антиевропска.

– Имајући у виду веома сложену ситуацију, Црној Гори треба европска и реформска влада са пуним или ограниченим мандатом, која ће се бавити доношењем изборних закона, уставним промјенама и свим што је у овом моменту потребно. Ми смо за то да се побједници августовских избора поново окупе око заједничких циљева и пробају да деблокирају власт. Уколико буде формирана влада са ДПС-ом, ништа се неће постићи јер та партија неће дозволити да се било шта учини против њихових огромних гријехова. И зато све те друге владе које се помињу, попут владе националног јединства, концентрационе, техничке и томе слично, сматрам губитничким варијантама. За мене постоји само реформска јака влада са мандатом који бисмо договорили. Са таквом једном јаком платформом треба да изађемо према побједницима избора. Не могу државу спасавати криминалац и поштен човјек заједно и не може правну државу да штити онај који је ту државу искористио да је опљачка – истакао је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:59