Radulović na konferenciji / - FOTO: MVP
01/06/2023 u 15:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović u Oslu: NATO garant stabilnosti u uslovima neizvjesnih bezbjednosnih prilika

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku učestvuje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Alijanse

U sklopu debate koja se organizuje u presudnim trenucima za evroatlantsku sigurnost, Radulović je istakao značaj Alijanse kao garanta bezbjednosti. Na tom fonu, on je dodao da je Alijansa zadržala jedinstvo i potvrdila relevantnost i sposobnost prilagođavanja krupnim promjenama u bezbjednosnom okruženju.

U kontekstu aktuelnih izazova na globalnoj sceni, Radulović je naglasio posvećenost Vlade Crne Gore pripremi i implementaciji odluka kojima se osigurava zaštita cjelokupnog evroatlantskog područja. On je podsjetio i na privrženost Crne Gore nastavku pružanja višedimezionalne podrške Ukrajini, te prenio nedvosmislenu podršku Crne Gore očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama.

Kao posebno važnu stavku, savjetnik Radulović je izdvojio i potrebu snažnijeg percipiranja strateškog značaja Zapadnog Balkana za NATO alijansu, a u svijetlu trenutnih dešavanja, stoji u saopštenju Ministarstvo vanjskih poslova.

U sklopu napora za snaženje političke dimenzije Alijanse, u NATO okvire je 2022. godine uveden i institut neformalnih susreta šefova diplomatija. Sastanak u Oslu je drugi po redu takav sastanak. Sastanak u Norveškoj se organizuje u susret NATO Samitu, koji će se održati u julu u Viljnusu, i predstavlja priliku da ministri 31 države članice i pozvane države, Švedske, razmotre više pitanja od značaja za evroatlantsku bezbjednost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2023 10:49