/ Foto: IVAN PETROVIC - IPE
22/05/2022 u 13:03 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић за "Дан" о Дану независности: И даље прогоне оне који су били за заједничку државу

Добили смо самосталност у једном отуђеном и криминалном контексту са влашћу која је опљачкала Црну Гору и девастирала је у великој мјери, казао је он

Потпредсједник Покрета за промјене (ПзП) Бранко Радуловић оцијенио је да је Црна Гора за шеснаест година независности постала протекторат са заробљеним институцијама и набујалим међунационалним тензијама.

Радуловић је за "Дан" казао да су тензије и нетрпељивост толики да су грађани који су 2006. године гласали за заједницу са Србијом постали прогоњени и на маргинама друштва.

– За шеснаест година није само створено друштво у којем су све институције заточене и контролисане од врха партитократије и главног аутократе већ смо се нашли у веома лошој ситуациуји да су међунационалне тензије јаче него икада – рекао је Радулковић

Како је казао, међунационални односи су постали конфликтни, а они који су мислили да је будућност Црне Горе боља и квалитетнија у заједници са Србијом постали су прогоњени.

– Значи, 44, 5 одсто грађана Црне Горе који су се на референдуму изјаснили за заједницу са Србијом остали су на маргинама друштва. Нажалост, то су, прије свега Срби и они Црногорци који били у братским односима са Србима и против режима ДПС-а – прецизирао је потпредсједник ПзП-а.

Абазовићева влада ће имати међународну подршку

Према ријечима Радуловића, влада премијера Дритана Абазовића нема капацитета, нити компетентност да спроведе суштинске реформе, ослободи се и интегрише све грађане без обзира на националност и вјерску и политичку припадност.

– Са друге стране, она нема политичку снагу да би превазишла укоријењену корупцију коју су инсталирале хиљаде Меденица, Катнића или Јованића који су били главни извршиоци уништења друштва у спрези са криминалом. Имајући у виду геополитичке промјене које бити све интезивније и дуже, бојим се да ће и оваква влада са умивеним ДПС-ом без суштинских реформи имати међународну подршку – сматра Радуловић.

Према његовим ријечима "данас је Црна Гора самостална држава а у ствари је протекторат". – Она нема своју садржајност и требаће много енергије и времена да дође до прочишћења Црне Горе, до транзиционе правде, да се изврши ревизија пљачкашке приватизације, да се смање губици у свим ресурсима – каже професор Радуловић.

Наглашава да се "нажалост, обистинила моја прогноза да ће Црна Гора постати протекторат у којем ће се најмање питати њени грађани и водити рачуна о њиховим интересима",

Подсјећа да је прије референдума о независности 2006. године био заговорник демократизације Црне Горе и редефинисања у заједници са Србијом, али да се десило све супротно.

– Добили смо самосталност у једном отуђеном, криминалном и неолибералном контексту са влашћу која је опљачкала Црну Гору и девастирала је у великој мјери. Са влашћу која не води рачуна о грађанима него брине о криминогеним структурама преплетеним са њима толико да криминал управља судством, тужилаштвом и свим осталима њеним дијеловима – додао је Радуловић.

Потпредсједник ПзП-а каже да се испоставило да је "мали простор Црне Горе био подобан за успостављање јаке контроле криминогених структура над њом".

– Имајући у виду да су у питању криминогене структуре и да је Црна Гора и тада као и сада заробљена од једне хибридне трокраке хоботнице срасле са владајућим структурама, као да је на сцени био погубни неолиберални и глобални конфликт намеће се оцјена да смо сада у горој или знатно тежој ситуацији него што смо били 2006. године. Прије шеснаест година имали смо ресурсе и могућности развоја, а данас имамо само лимите који су се показали када се десила пандемија, када се назиру проблеми са енергентима и глобални конфликти – наводи Радуловић и констатује да се "показало колико смо немоћни и уништени".

Радуловић каже да сигурно само да ће "у оваквој Црној Гори, слабашној у сваком погледу, бити веома тешко".

– Зато се залажем да ми, политичари који смо ван Владе и фактички смо опозиција, идемо са радикалним реформама и учинимо све да се смањи националистичка реторика и да ми будемо много већи Европљани него што ће бити ова власт – објаснио је Радуловић и додао да "само на тај начин можемо анулирати климиналце и претходни режим који се интегрише у ову Владу".

– Уколико будемо само критичари десиће се колотечина у којој ће они који су похарали Црну Гору остати са својим богатством, а могуће и да се ДПС и формално врати у извршну власт – упозорава потпредсједник ПзП-а.

Он је рекао да "само кроз јединство садашње опозиције и праве реформе можемо рачунати на неку бољу будућност" и указао да опозиција сада "мора нудити рјешења, клонити се националистичке реторике и покушати да утиче на суштинску демократизацију и реформу друштва".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:20