Ђорђе Радуловић / - Скриншот/видео Дана
28/01/2022 u 11:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Забрињава тенденција Кривокапића да је за пад Владе крив неко други

Шеф дипломатије одбацује и оптужбе премијера да је од септембра радио на формирању мањинске Владе

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић казао је да забрињава тенденција премијера Здравка Кривокапића да је за евидентан пад Владе крив неко други, те да број сукоба и свађа са политичким партијама говори да је увијек потребан дежурни кривац, јавља портал РТЦГ. Шеф дипломатије одбацује и оптужбе премијера да је од септембра радио на формирању мањинске Владе.

Кривокапић: Тешко да смјена Владе може да не буде изгласана

Радуловић је реаговао на наводе премијера Кривокапић који је синоћ на ТВЦГ између осталог, казао и да је шеф дипломатије Ђорђе Радуловић његов најлошији избор, те да је "он требало да заступа интересе ове Владе, у оквиру интереса ове државе"

У потпуности разумијем да говорити лоше о другима није нешто што је етички и што приличи мом карактеру и обрасцу понашања.

-Ипак, када вас неко данима и чак недјељама јавно прозива именом и презименом, унутрашњи осјећај и морал ће вам рећи да одговорите - наравно, служећи се истином. Изражавајући жаљене због евидентне склоности премијера Кривокапића да са својим министрима комуницира путем медија, премда су све теме обрађене и разрађене на приватним састанцима небројено пута, уз жељу да избјегнем обрисе дегутантног који карактеришу медијску кампању премијера и “кључних министара” против мене, желим да укажем на поједине, пристојно речено, неправилности у његовим обраћањима- наводи Радуловић у реаговању.

Он каже да “не коинцидира са истином, да премијер Кривокапић није био упознат са службеним путовањем у САД”, које је у октобру реализовао са потпредсједником Владе Дританом Абазовићем.

-Постоје званична документа МВП упућена Влади 13.октобра, која информишу о посјети САД планираној 18-19.октобра. Дакле, шест дана раније, Кабинет, Владине комисије и премијер лично упознати су са детаљима посјете, свим планираним сусретима и боравком у САД. Уз све текстове који су уочи посјете данима објављивани на свим медијским порталима, несхватљиво је да премијер поред свега и даље тврди да није знао о посјети, нарочито ако знамо да је он лично предсједавао сједницом Владе на којој је и усвојена платформа-казао је Радуловић у реаговању.

Наводи и да је платформа о његовој посјети Сјеверној Македонији на порталу Владе била је постављена неколико дана унапријед, прошла је двије Владине комисије (КПС и КЕП), а Кабинет премијера и његови лични асистенти уредно су, како каже радуловић, упознати о детаљима посјете чак седмицу унапријед.

-Да се заиста није било лоше намјере премијера, Владине комисије могле су да одбију Платформу, делегација МВП не би се упутила ка Сјеверној Македонији, а домаћин би био унапријед упознат са отказивањем посјете. Ипак, сачекало се да путујемо шест сати аутомобилом, стигнемо у Скопље и да се тек након тога повуче платформа, након чега је, истог дана услиједио наш повратак назад уз извињење домаћинима. Све ово говори о лошој намјере, која ничим изазвана, постоји већ пола године. Када је ријеч о лошим намјерама, о којима премијер Кривокапић јавно не говори, оне вуку коријене из чињенице да сам одбио поједине налоге Кабинета за које сам сматрао да би имале лоше и несагледиве посљедице по Црну Гору – попут упућивања протестних нота и демарша ЕУ и УН због тога што премијер није добио позивнице за Самите Западни Балкан/ЕУ и за Генералну скупштину УН-навео је Радуловић у реаговању.

Вјерује да су интереси Црне Горе изнад личне промоције било ког појединца.

-Стога “бити на ратној нози” са ЕУ и УН, колико тада, толико и сада, дјеловало ми је веома лоше за нашу земљу и без преседана. Свјестан да су савјети “кључних министара”, који су се залагали за овакав дипломатски салто мортале, прегласни да би били разумски објашњени – једноставно сам одбио. Док сам се залагао да као мала земља морамо имати јаку дипломатију, са друге стране стизали су другачији предлози. У ред оних који не би имали наивне посљедице по нашу земљу, спадају притисци премијера и “кључних министара” да се затворе амбасаде у региону и сусједним државама, јер су по њиховом суду “оне непотребне- поручује Радуловић у одговору.

Каже и да је било неслагање око кадровских рјешења.

-Такође, неслагање око кадровских рјешења, попут реваншистичких предлога да се из црногорских амбасада сасијеку сви, од техничких секретара до амбасадора, без обзира да ли постоји нечији “гријех” или не – довело је до тога да министар у влади, макар код овог “кључног дијела” – постане персона нон грата. Свакако, последње одбијање да стажисту у амбасади у једној важној европској земљи, без дана дипломатског искуства, поставим ни мање ни више него за амбасадора, али и мимо закона за специјалног изасланика у Русији особу која је тек завршила факултет, говори о опасности коју су премијер Кривокапић и “кључни министри” представљали за Црну Гору на међународном плану. О понашању, без преседана у дипломатији, на састанку са амбасадорима Квинте у септембру, који се догодио мимо мог знања, овом приликом нећу говорити, вјерујући да ће његови учесници, са црногорске стране, разумјети због чега- казао је Радуловић.

Шеф дипломатије одбацује и оптужбе премијера да је од септембра радио на формирању мањинске Владе.

-Узимајући у обзир неутемељене оптужбе да “сам од септембра са потпредсједником Абазовићем радио на мањинској влади”, указујем на чињеницу да никада нисам припадао ешалону ‘’кључних министара” који су, очигледно, имали легитимитет да преговарају о таквим стварима, нити сам се икада срео са било којим представником неке политичке партије. Стога нисам ни могао преговарати о томе, јер таквих сусрета није ни било, што је још једна неправилност која не коинцидира са истином. О томе ко је заправо радио о мањинској влади, још од септембра, говоре ових дана господе Ђељошај и Ђека. А то није Ђорђе Радуловић. У оптужбама премијера Кривокапића да сам радио на мањинској Влади, како тврди, говори “и чињеница да сам имао бројна путовања и контакте”. Вјерујем да се ради о непознавању суштине ствари, имајући у виду да је посао министра спољних послова да путује, да има контакте, као и да на основу усвојене Владине платформе представља интересе земље- поручио је Радуловић.

Сва путовања током 2021. године била су каже Радуловић јавна, уз пратњу делегације, са јавним саопштењима, док су поједине важније посјете и сликом покриване од стране Владиних сниматеља у циљу информисања јавности.

-За све посјете уредно су поднешени извјештаји Кабинету премијера и њему лично, а касније их је усвајала и Влада на сједницама, о чему постоји уредна архивска евиденција. Стога, поред свих званичних платформи и извјештаја са путовања, које је на концу премијер сам прочитао и усвојио, заиста чуди његова тврдња да су током наведених посјета заступани лични, а не ставови Владе- навео је Радуловић.

Забрињава, наводи он, тенденција премијера Кривокапића да је за евидентан пад Владе крив неко други.

-Број сукоба и свађа са политичким партијама, које су из дана у дан потресале Владу, као и константан лични анимозитет према људима у његовом најближем окружењу, од изборног процеса на овамо – почев од сукоба са експертским тимом у предизборној кампањи, затим армијом савјетника у Кабинету који су у року од годину мијењани као на траци, до појединачних сукоба са најближим сарадницима и министрима у различитом временском периоду – Лепосавић, Милоњић, Секуловић, Брђанин, Абазовић и на крају моја маленкост, говори да је увијек потребан дежурни кривац, неко други, ко ради против њега. Имајући у виду да сам званично, до 04.фебруара министар у Влади у којој је премијер Здравко Кривокапић, нећу се даље оглашавати, чувајући тако своје и достојанство других. Након овог датума, као слободан грађанин, чуваћу га баш онако како други људи буду чували моје достојанство- закључио је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:38