Ђорђе Радуловић
21/06/2021 u 20:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Западни Балкан припада Европској унији, интензивираћемо контакте са ЕК

Радуловић је поздравио приступ у којем владавина права задржава централну улогу у процесу, додајући да смо свјесни да изградња модерног и економски просперитетног друштва иде упоредо са демократским развојем

Европска комисија жели да види Западни Балкан у Европској унији, гдје и припада, а наша обавеза је да пружимо подршку европским аспирацијама земаља Региона и преговарачком процесу са ЕУ – оцијењено је данас у Бриселу на састанку министра вањских послова Ђорђа Радуловића са Фернандом Андерсеном Гимараешом, дипломатским савјетником у Кабинету предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

Радуловић је изразио очекивање да ће нова методологија дати замах процесу приступања, нагласивши да је Црна Гора спремна да води интензиван дијалог са Европском комисијом и државама чланицама у правцу динамизирања преговора.

-Шеф црногорске дипломатије је казао да је у фокусу квалитет реформи, јер је наш циљ да постанемо чланица ЕУ као равноправан и спреман партнер-саопштено је из Министарства.

Током посјете Бриселу, Радуловић је данас разговарао и са Симоном Мордуом, главним савјетником предсједника Европског савјета Шарла Мишела за вањску политику, који је указао на значај јачања политичког дијалога на високом нивоу, чему ће допринијети и сјутрашња Међувладина конференција, прва од усвајања нове методологије преговора са ЕУ, а на којој ће учествовати и шеф црногорске дипломатије.

Радуловић је поздравио приступ у којем владавина права задржава централну улогу у процесу, додајући да смо свјесни да изградња модерног и економски просперитетног друштва иде упоредо са демократским развојем.

Током разговора са специјалним представником ЕУ за Западни Балкан и дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, истакнуто је да је током пандемије потврђено партнерство и солидарност ЕУ и земаља Региона, посебно кроз обезбјеђивање медицинске помоћи. Такође, наглашен је значај Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан, који представља кључни алат за економски опоравак. Упоредо са тим, Лајчак је казао да треба актуелизовати политику проширења, уз наставак потребних реформи и рјешавање преосталих отворених питања.

Радуловић је у Бриселу разговарао и са послаником Европског парламента Тонином Пицулом.

-Том приликом, поновљена је важност европске перспективе Западног Балкана, те изражено очекивање да ће нови приступ резултирати конкретнијим резултатима и напретком у процесу приступања ЕУ- саопштено је из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:01