Радуновић у Бечу / - Скупштина ЦГ
07/07/2021 u 11:08 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуновић: ОЕБС кључна платформа за превазилажење разлика

На засиједању Сталног одбора, одржаног у понедјељак 5. јула у палати Хофбург, учествовали су шефови националних делегација и чланови Бироа ПС ОЕБС-а

Завршено годишње засиједање ПС ОЕБС-а

Шеф Делегације Скупштине Црне Горе у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, Славен Радуновић, учествовао је на годишњем засиједању ПС ОЕБС-а, које је одржано 5. и 6. јула 2021. године у Бечу, Аустрија.

Годишњем засиједању претходиле су три сједнице Одбора за политичка питања и безбједност, Одбора за економска питања, науку, технологију и животну средину и Одбора за демократију, људска права и хуманитарна питања, које су одржане виртуелним путем, 30. јуна, 1. и 2. јула 2021. године.

На засиједању Сталног одбора, одржаног у понедјељак 5. јула у палати Хофбург, учествовали су шефови националних делегација и чланови Бироа ПС ОЕБС-а. Током Сталног одбора представљен је Извјештај генералног секретара ПС ОЕБС-а Роберта Монтеле, Извјештај предсједника ПС ОЕБС-а Лорда Петера Боунеса из Уједињеног Краљевства као и Извјештај благајника ове организације.

Учесници ПС ОЕБС-а усвојили су хитне ставке које су поднијели делегати из Украјине, Холандије и Сједињених Америчких Држава, након чега су представљени извјештаји о учешћу чланова ПС ОЕБС-а у посматрачким мисијама у Бугарској, Албанији и Јерменији, као и извјештаји предсједавајуцћих ад-хок одбора и посебних представника ПС ОЕБС-а на теме које се тичу миграција, антитероризма, климатских промјена, трговине људима, родне равноправности итд.

Гласање за избор предсједнице, потпредсједника и благајника ПС ОЕБС-а, као и руководства три главна одбора, спроводено је путем електронског система који гарантује тајност гласања, сигурност гласачке мреже и прац́ење процеса гласања.

Након објаве резултата избора, шеф Делегације Скупштине Црне Горе у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, Славен Радуновић честитао је новој предсједници ПС ОЕБС-а Маргарети Седерфелт из Шведске с којом је, такође, одржао билатерални састанак. Саговорници су се сагласили да је актуелна пандемија показала да солидарност, координација и сарадња имају незамјењиву улогу у суочавању са тренутним изазовима, те да би у тако критичном тренутку ОЕБС требао бити кључна платформа за заједничко ангажовање у правцу превазилажења разлика и јачања безбједносне сарадње.

ПС ОЕБС-а чине 323 парламентарца из 57 земаља Европе, Централне Азије и Сјеверне Америке. Парламентарна скупштина представља форум за парламентарну дипломатију, посматрање избора и јачање међународне сарадње у процесу испуњавања обавеза ОЕБС-а које се ослањају на политичка, безбједносна, економска питања, те људска права и теме везане за животну средину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:20