Proslava Dana nezavisnosti SAD / - SVETLANA ĆETKOVIć
27/06/2023 u 21:03 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rajnke: Sa ponosom sam vidjela rađanje crnogorske demokratije

U rezidenciji američke ambasadorke priređen prijem povodom Dana nezavisnosti SAD

Ambasadorka Sjedinjenih Američih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke organizovala je večeras prijem povodom američkog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti, koji se proslavlja 4. jula.

Prijem se tradicionalno organizuje u znak sjećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti, čime su „očevi osnivači“ SAD proglasili nezavisnost 13 kolonija od Velike Britanije.

Gostima su se obratili američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Američki marinci su pronijeli zastavu SAD, nakon čega su izvedene himne SAD i Crne Gore.

Rajzing Rajnke je rekla da Dan nezavisnosti i usvajanje Deklaracije o nezavisnosti jedan od najsvetijih dana u ameriičkoj istoriji. Deklaracija ne samo da je ujedinila 13 izvornih kolinija koje su činile osnovu mlade zemlje, nego se pokazala kao inspiracija za "američki san", kazala je ona.

Dan nezavisnosti podsjeća Amerikance na zajedničke vrijednosti i "američki san" koji predstavlja jednake šanse za sve. To je san koji nas povezuje bez obzira na naše porijeklo, vjeru, etničku pripadnost, ili pol, kazala je ona.

- No, SAD nemaju monopol na sanjanje i snove. Znam da postoji i crnogorski san, a on počinje s demokratijom - poručila je ambasadorka.

Ona je rekla da je bila ponosna što je bila posmatrač na nedavnim izborima i da je "vidjela demokratiku na djelu", te vidjela rađanje crnogorske demokratije. 

Razjing Rajnke poručila da demokratija nije apstraktni pojam i da je njena suština u institucijama koje taj ideal oživlljavaju. – – Upravo su institucije one čiju snagu i otpornost moramo zaštititi ako želimo da demokratija procvjeta – poručila je ona. 

Američka ambasadorka je istakla da poziva političke lidere da se okupe oko sna koje je narod postavio na uspješnim parlamentarnim izborima prije dvije nedjelje, a jedan od njih je, kako je rekla, da Crnu Goru uvedu u narednih per godina u EU.

Milatović je poručio donošenje Deklaracija predstavlja jednu od najvažnijih prekretnica u razvoju čovječanstva.

- Principi koji su navedeni u njoj već dva i po vijeka predstavljaju uzor u razvoju demokratiju, vladavinu prava i ljudskih sloboda. Sloboda je ideal koja je na različitim stranama svijeta određivao put naših po mnogo čemu različitih zemalja i ujedinio ih u jedinstveni front borbe protiv fašizma. Opet smo na istom vrijednosnom putu, gdje se glas slobode ponovo čuje - kazao je Miolatović naglašavajući i podršku koju dvije zemlje priužaju Ukrajini u borbi za slobodu. 

Milatović je izrazio nadu da ćemo biti prva zemlja koja će postati nova članica EU. Zahvalio se i na naučnoj i finansijskij pomoći američkih institucija na izgradnji demokratskih institucija.

On je rekao da se nada da će nakon formiranja parlamenta i vlade doći do novog podsticaja razvoja odnosa dvije zemlje.

- Važno je da se tokom konstituisanja nove vlasti budemo vodili riječima Linkolna, da je demokratija od naroda i za narod, naveo je.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Vlade u tehničkom mandate Dritan Abazović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović i ministri. Na prijemu su bili i predstavni diplomatskog kora u Crnoj Gori, NVO sektora, poslanici u Skupštini Crne Gore, predstavnici sudske vlasti, javnog i kulturnog života.

image

Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD-a

- SVETLANA ĆETKOVIć
image

Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD-a

- SVETLANA ĆETKOVIć
image

Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD-a

- SVETLANA ĆETKOVIć
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:39