/ - ФОТО: Влада ЦГ
27/05/2022 u 14:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рајнке уручила честитку Блинкена Абазовићу: Увјерен сам да ћемо унаприједити наше заједничке интересе

Честитајући избор 43. Владе Црне Горе, Нј. Е. Рајнке уручила је писмо честитке државног секретара САД Ентонија Блинкена

 Предсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић састао се данас Нј. Е. Джуди Рајзинг Рајнке, амбасадорком Сједињених Америчких Држава у Црној Гори.

Честитајући избор 43. Владе Црне Горе, Нј. Е. Рајнке уручила је писмо честитке државног секретара САД Ентонија Блинкена, у којем се, између осталог, похваљује позиција Црне Горе поводом инвазије Руске Федерације на Украјину и оцјењује да је заузела позицију међу заједницом демократских држава које су осудиле ничим изазвану руску агресију.

„Сједињене Америчке Државе подржавају убрзани напредак Црне Горе у Европску унију, успостављање независног правосудног система, борбу против корупције на високом нивоу и организованог криминала“, истакла је Нј. Е. Рајнке на састанку са премијером Абазовићем. Предсједник Владе Абазовић је навео да су САД не само савезник и пријатељ, већ и стратешки партнер Црне Горе.

„Задовољан сам динамиком рада нове Владе и оптимизмом коју она носи. Добра сарадња с Парламентом, што указује да Влада може да оствари свеобухватан политички дијалог у циљу постизања компромиса око именовања у кључним областима у правосуђу“, нагласио је премијер Абазовић на састанку са амбасадорком Рајнке.

Истичући да су САД важан економски партнер Црне Горе, Абазовић је навео да је интензивиран билатерални и економски дијалог са међународним партнерима и савезницима, с циљем да се створе услови за успјешну туристичку сезону, али и диверзификацију економије.

„Цијенимо подршку САД у нашим европским интеграцијама. Залажемо се за "убрзање по заслугама". Влада Црне Горе је одлучна да оствари резултате у области против организованог криминала и корупције и они неће изостати“, закључио је премијер Абазовић.

Честитку државног секретара Ентонија Блинкена, у наставку, преносимо интегрално: „Уважени г. предсједниче Владе, Честитам Вам на именовању за предсједника Владе Црне Горе. Преузимате вођство у кључном тренутку када се право слободних народа да обликују своје судбине налази под пријетњом. Радујем се тијесној сарадњи са Вама и осталим НАТО савезницама у одговору на неоправдани, брутални рат Русије против Украјине – који је највећи изазов по европску безбједност у посљедњих неколико деценија. Поздрављамо то што се Црна Гора придружила демократијама широм свијета у Уједињеним нацијама у осуди Путиновог рата у Украјини, санкционишући одговорне и обезбјеђујући хуманитарну и безбједносну подршку Кијеву.

Рат Русије такође представља напад на наше заједничке демократске вриједности, чинећи Вашу посвећеност помирењу, дијалогу и инклузији још важнијом. Сједињене Државе подржавају намјеру

Ваше Владе да убрза приступање Црне Горе ЕУ, успостави истински независан правосудни систем, избори се са корупцијом, организованим криминалом, ојача билатералну трговину и инвестиције, те продуби регионалну економску интеграцију.

У сарадњи са амбасадорком Джуди Рајнке, увјерен сам да ћемо унаприједити наше заједничке интересе и осигурати просперитетнију будућност за Црну Гору и Западни Балкан.

Срдачно,

Ентони Блинкен

државни секретар“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:07